Menu

Articol

Kandahar, sau despre primărie

Autor: 

Îmi place în Baza militară din Kandahar. Construită în jurul aeroportului, Baza găzduia pe vremuri 33.000 de oameni şi alţi peste 2.000 tranzitau zilnic micul orăşel. Orăşel! Cu clădiri, străzi asfaltate, poliţie, primărie, treceri de pietoni, magazine.

Administraţia locală a Bazei are aceleaşi preocupări ca peste tot: gunoiul, transportul în comun, canalizarea. Operatorii privaţi asigură aceste servicii. Ca peste tot! De 16 ani, de cînd locuiesc temporar în această bază, lucrurile se schimbă, de la an la an. Mereu în bine! Autobuzele circulă după un grafic care se respectă, iar gunoiul este ridicat mereu la ora care este inscripţionată pe container. Poţi să-ţi potriveşti ceasul după aceste maşinării!

Mereu m-am întrebat cum reuşesc. I-am întrebat, la un moment dat, şi pe românii care lucrau în “primărie”. Răspunsul a fost simplu: orice întîrziere, orice abatere se plăteşte cu... contractul! Adică aceste contracte sînt reziliate la cea mai mica greşeală! Şi nici o companie nu doreşte să piardă milioane de dolari! Se poate presupune că în joc sînt munţi de bani! Corect! Însă dacă facem comparaţia cu Reşiţa, sau Caransebeşul, păstrînd proporţiile, veţi vedea că nici în România contractele nu sînt degeaba! Banii sînt la fel de mulţi, iar gunoiul este la fel, peste tot!

Am spus, mai în glumă, mai în serios, ca Ministerul Apărării Naţionale să organizeze nişte “excursii de documentare”, cu primarii din România, la Kandahar. Pentru un schimb de experienţă!

Vă amintiţi de un document însuşit de CSAT care vorbeşte de buna guvernare? Eu, da! În document apare noţiunea de guvernare ineficientă. Este denumirea unui caz special al unei calităţi slabe a guvernării, sau a administraţiei publice, şi care nu este legat atît de utilizarea abuzivă a puterii, cît de lipsa capacităţii de a atinge obiectivele de administrare a treburilor publice aşteptate de populaţie! Din punct de vedere al studiului de securitate, guvernarea ineficientă, ca efect al deficitului democratic şi al corupţiei instituţionale, se reflectă în manifestări de clientelism politic, ineficienţă a administraţiei publice, lipsă de transparenţă şi de responsabilitate publică, de birocraţie excesivă şi de tendinţe autoritariste. Ameninţarea la adresa securităţii naţionale este amplificată de faptul că subminează încrederea cetăţenilor în institutiile publice. În manualele de specialitate, guvernarea ineficientă apare ca o ameninţare majoră la adresa securităţii statelor.

Este ceea ce se întîmplă în Afghanistan şi în România! Nu însă şi în Baza Kandahar!

Tags: 

Powered by Jasper Roberts - Blog