Menu

Articol

La Reşiţa s-au deschis Porţile Poeziei. „Avem de arătat o Românie tainică!”

Festivalul Internaţional „Porţile Poeziei” – 2016, ediţia a VI-a, s-a deschis oficial, ieri, în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Caraş-Severin, cu participarea poeţilor din România şi din alte 17 ţări, cu organizatorii şi susţinătorii festivalului. În deschidere a vorbit poeta Liubiţa Raichici, directorul Direcţiei pentru Cultură Caraş-Severin, iniţiatorul şi principalul organizator al festivalului.

„Am adus nişte oameni care au ceva ce n-au cumpărat! Eu vreu ca la aceste festival să invit pe toată lumea să vadă că se poate îmbogăţi, nu înavuţi, înavuţirea este materială, îmbogăţirea este doar duhovnicească. De aceea sunt bucuroasă până la lacrimi şi onorată de preeznţa domniilor voastre. Poeţii aici de faţă sunt importanţi şi personalităţi în ţările din care provin. Plâng de bucurie că putem face în acest context greu, complicat şi mondial, şi dacă doriţi, local, şi personal al meu, că putem ţine, totuşi, acest festival internaţional de poezie. Festivalul promovează şi o idee tainică, dincolo de poezia în care şi primim şi dăm. Pentru că ştiţi domniile voastre cât de bogaţi suntem şi din acest punct de vedere. Avem un patrimoniu tehnic extraordinar de arătat, dar, avem şi un patrimoniu din punct de vedere al culturii noastre esenţiale. Dincolo de ce avem de arătat, avem şi de primit, desigur, de la invitaţii noştri. Avem de arătat o Românie pe care nu o poţi sesiza nici dacă o vizitezi ca turist. O numesc România tainică, o Românie a duhului, cu oameni desoebit de frumoşi!”, a spus Liubiţa Raichici.

Poeta Liubiţa Raichici a subliniat că evenimentul se face cu sprijinul fundamental al Consiliului Judeţean Caraş-Severin şi al Grupului CEZ, precum şi cu sprijinul Fundaţiei Activity.

În deschidere au mai vorbit prefectul judeţului Caraş-Severin, Florenţa Albu, care a subliniat prezenţa lui Dumnezeu la festival, apoi preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Romeo Dumitrescu (acesta susţinându-şi întreg discursul în engleză: „Dear friends and dear guests, welcome in our county, one of the most beautiful county in Romania...”), apoi reprezentantul Grupului CEZ şi reprezentantul Fundaţiei Activity, Zarina Lengyel.

După discursurile de deschidere, Liubiţa Raichici a acordat Marele Premiu al Festivalului Porţile Poeziei poetului Antoin Simon, din Franţa, care „a demonstrat că este un important poet şi un mare prieten al României şi al judeţului Caraş-Severin”.

A urmat prezentarea succintă a poeţilor din străinătate, fiecare dintre aceştia rostind câteva cuvinte de bun găsit. La festival sunt prezenţi poeţi din 17 ţări: Marea Britanie – Gale Burns, Spania – Martha Asuncion Alonso și Martin Bezanilla, Franța – Jean Poncet și Antoin Simon, Elveția – Hans Gysi, Germania – Marcel Beyer, Macedonia – Marina Mijakovska, Italia – Angela de Leo, Nicola de Matteo și Peppino Piacente, Cipru – Kostas Mavridis, Belarus – Diana Balyko, Rusia – Nadejda Aleksandrovna Mirosnicenko, Slovenia – Aleksandra Jelusic, Serbia – Violeta Jovic, Modrag Jaksic, Goran Dordevic și Aleksandra Radakovic, Bulgaria – Elka Niagolova și Krasimir Bacikov, Muntenegru – Andrija Radulovic și Radomir Uljarevic, Grecia – Christos Koukis, Bosnia-Herțegovina – Mirijana Dapo și Polonia – Aleksander Nawrotski.

Recital de poezie şi muzică de la Palatul Cultural

Ieri-seară, în sala Palatului Cultural din Reşiţa, a avut loc întâlnirea poeților din ţară şi din străinătate, cu artiști amatori și profesioniști: Ansamblul de Cîntece și Dansuri „Reșițeana“, corul „Menestrelul“, Grupul instrumental „Strune cărășene“, corul „Pui de cerb“, cantautorul Cristian Buică şi Alexandra Djokic, Serbia, solistă care abordează diferite genuri muzicale, de la operă şi operetă, la swing, de la house, la pop balcanic. Recitalul poetic şi întregul spectacol a fost moderat de directorul Teatrului De Vest Reşiţa, Nicolae Dumitru Vlădulescu.

Au urcat pe scena Palatului Cultural pentru recitalul de poezie poeţii din străinătate, deja enumeraţi, precum şi poeţi invitaţi din ţară şi din Reşiţa.

Invitaţi din ţară: Dan Anghelescu,  Andrei Novac - din București, Gabriel Hasmațuchi și Dumitru Cristănuș - din Sibiu, Mihaela Albu - Craiova, Gheorghe Vitican - Oradea, Florin Sicoe și Constantin Viorel Stere - ambii din Ploiești, Nicolae Silade și Ela Iakab, traducătorul festivalului, din Lugoj.

Dintre poeţii reşiţeni au recitat: Alexandra Gorghiu, Ana Kremm, Constantin Rupa, Costel Simedrea, Cristian Bistriceanu, Nicolae Dumitru Vlădulescu, Gabriela Savitsky, Ioan Grecu, Ion Mosteoru, Iulian Barbu, Liubița Raichici, Olga Neagu, Petru Bungărzan, Raul Bribete și Nicolae Sârbu.

Astăzi, vineri, 27 mai, participanții la festival au parcurs traseul Anina – Oraviţa, pe cea mai veche linie ferată montană din ţară, şi au vizitat monumente istorice și obiective turistice din Anina. În această seară, la Oravița a avut loc un recital, cu participarea poeţilor din Oraviţa şi cu momente artistice susţinute de elevii de la Liceul „General Dragalina“.

Powered by Jasper Roberts - Blog