Menu

Articol

Lupta pentru influenţă şi a patra putere

Autor: 

M-am gîndit că dacă tot e week-end, să vorbim de-ale noastre. În democraţiile consolidate încă se spune, şi se crede, că presa este a patra putere într-un stat, după cele: Legislativă, Executivă şi Judecătorească. Cei care nu cred în această sintagmă şi nu dau doi bani pe munca gazetarului, se prefac că jurnalismul este important şi libertatea cuvîntului este un principiu pentru care merită chiar să-ţi baţi prietenii şi vecinii de bloc. Poate am exagerat puţin, dar merită să declanşezi un pui de criză internaţională.

Cum e cazul jurnalistului saudit, editorialist la Washington Post – ziar Republican! - hăcuit, dizolvat în acid şi aruncat la buda ambasadei din Turcia!

Turcii dispun de dovezi, inclusiv de o a doua înregistrare audio, care contrazice versiunea formulată joi de procurorul saudit asupra uciderii jurnalistului Jamal Khashoggi la Istanbul, relatează vineri cotidianul turc Hürriyet, citat de AFP. Procurorul general saudit a cerut joi pedeapsa cu moartea împotriva a cinci acuzaţi pentru rolul lor în uciderea lui Jamal Khashoggi, afirmînd că jurnalistul a fost „sedat, ucis şi dezmembrat” la consulatul ţării sale din Istanbul, în 2 octombrie, însă Arabia Saudită l-a reabilitat în totalitate pe prinţul moştenitor Mohammad bin Salman, supranumit „MBS”.

Casa Albă a impus brusc sancţiuni şi interdicţii de călătorie pentru cei arestaţi şi condamnaţi la moarte, nicidecum pentru Guvernul de la Riad, importantul aliat economic şi militar al Washingtonului.

Şi, pentru că veni vorba de „mama tuturor democraţiilor”, postul de televiziune Fox News, Republican din naştere!, ai cărui numeroşi prezentatori îl susţin deschis pe Donald Trump, se va alătura procesului judiciar intentat de concurentul său, CNN, împotriva administraţiei Trump pentru a recupera acreditarea unuia dintre jurnaliştii săi.

CNN a anunţat marţi că a dat în judecată administraţia Trump pentru a contesta retragerea acreditării pentru Jim Acosta, după un schimb de replici virulent cu preşedintele american în cursul unei conferinţe de presă.

Purtătoarea de cuvînt a Casei Albe, Sarah Sanders, a justificat retragerea acreditării prin ceea ce ea a descris drept un comportament deplasat al lui Jim Acosta faţă de o tînără stagiară care se ocupa de recuperarea microfonului la conferinţa de presă.

Jurnaliştii români nu sînt hăcuiţi, deocamdată, dar nici solidari unii cu alţii nu sînt! Ceea ce-i face slabi în faţa unor politicieni penali şi penibili, dar care ştiu să se apere reciproc! Vă puteţi imagina Realitatea TV alături de Antena 3 într-o situaţie similară celei din Statele Unite? Eu, nu! Cu rare excepții, presa românescă nu se scandalizează de flagrantele încălcări ale libertății presei. Mai mult chiar, diverse minți înguste se bucură că vor cîștiga ceva audiență în plus, iar alte minți, la fel de şubrede, salută problemele concurenţei ca pe “extirparea unei tumori maligne a presei românești”.

Știu că presa românească nu mai dovedește inteligență și nici verticalitate morală dar diversele probleme, abuzuri şi presiuni împotriva unor colegi, să-l amintesc doar pe Dragoş Boţa, au dovedit că aceeași presă nu are în sînge nici gena solidarității de breaslă. De fapt, nu prea are sînge!

Lipsa de solidaritate ne face slabi. Politicienii au nevoie de o presă obedientă fie din prostie, fie din lăcomie, fie din frică.

Powered by Jasper Roberts - Blog