Menu

Articol

Mâine, pasionaţii de astronomie vor admira cea mai lungă eclipsă totală de Lună din secolul XXI

Eclipsa totală de Lună din 2018, ce va avea loc pe 27-28 iulie, este unul dintre evenimentele fascinante pentru toţi pasionaţii de astronomie şi nu numai. Vizibilă şi din ţara noastră, aceasta va fi cel mai lung fenomen de acest gen din secolul XXI şi va dura o oră şi 43 de minute. Eclipsa este vizibilă în întregime de pe teritoriul României la începutul serii, momentul maxim fiind atins la ora 23.22.

Acestui spectacol astronomic i se alătură şi planeta Marte, ce va fi vizibilă sub Lună. Ea va putea fi văzută pe cer ca o stea superstrălucitoare portocalie. Ultima oară când Planeta Roşie a fost atât de mare şi luminoasă a fost în 2003, iar următorul  fenomen similar va fi văzut pe cer abia în 2035.

Cum poţi urmări eclipsa totală de Lună

Eclipsele de Lună sunt printre cele mai uşor de urmărit fenomene astronomice. Trebuie doar să ieşi din casă şi să priveşti către cer. Nu este nevoie de un telescop special sau alte echipamente, însă te-ar putea ajuta să observi detalii precum craterele de la nivelul satelitului natural. De asemenea, pentru a putea fi observată eclipsa, cerul trebuie să fie senin.

Cum se va desfăşura fenomenul

După apusul Soarelui, Luna va răsări în partea opusă a cerului. În acest moment, Luna va fi în penumbra Pământului. După intrarea în penumbră va începe eclipsa de la ora 20:14, când satelitul natural se va afla sub orizont. 

Luna şi planeta Marte, în noaptea eclipsei, animaţia a fost realizată exact la maximul momentului de totalitate, cu ajutorul simulatorului astronomic  Stellarium.

Mai mult de atât, chiar pe 27 iulie 2018, planeta Marte se află la opoziţie, moment în care planeta se va observa toată noaptea în condiţii foarte bune.

Momentul eclipsei

Intrarea Lunii în penumbră 20:14:48

Începutul eclipsei parţiale 21:24:28

Începutul ecplisei totale 22:30:17

Faza maximă 23:21:45

Sfârşitul eclipsei totale 0:13:14

Sfârşitul eclipsei parţiale 1:19:03

Ieşirea Lunii din penumbră 2:28:42

 

Powered by Jasper Roberts - Blog