Menu

Articol

Marian Apostol: „Situaţia gravă din sectorul privat s-a accentuat!”

Autor: 

Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel Alfa” continuă să aibă o atitudine critică faţă de reformele fiscale şi faţă de legislaţia din domeniul salarizării, promovate de Guvernul Dăncilă, apreciind că acestea crează dezechilibre şi „o situaţie gravă în mediul privat”. Deteriorarea mediului economic privat afectează grav mediul economic general din România, apreciază liderii CNS Cartel Alfa. Un alt subiect adus în discuţie de către sindicate se referă la nivelul foarte scăzut al pensiilor obţinute de angajaţii din mediul privat. În legătură cu aceste subiecte, toate filialele CNS Cartel Alfa au semnat şi au transmis o scrisoare deschisă adresată autorităţilor naţionale şi teritoriale:

SCRISOARE DESCHISĂ
(transmisă, către factorii decidenti, de toate filialele confederației ,,Cartel ALFA‘‘)

CĂTRE,

GUVERNUL ROMANIEI
Doamnei Prim ministru Viorica Dăncila

MINISTERUL MUNCII
Doamnei ministru Olgușa Vasilescu

PREFECTURA JUDEȚULUI CARAȘ SEVERIN
Comisia de dialog social

PARLAMENTARII JUDEȚULUI CARAȘ SEVERIN

Continuăm șirul intervențiilor anterioare, adresate Guvernului României și parlamentarilor județului prin nenumăratele interpelări făcute în cadrul Comisiei de Dialog Social a județului Caraș Severin. În cadrul acestei instituții am sesizat riscul transformarii majorității salariaților din sectorul privat în salariați de gradul doi, ceea ce reprezintă pentru România un mare eșec cu consecințe sociale și economice majore.
De-a lungul timpului am încercat să atrageam atenția asupra faptului că termenul de ,,sector privat” a dispărut din preocuparea curentă a factorilor de decizie, indiferent dacă vorbim de perspectiva economică sau socială, foarte greu găsind astăzi referiri la acest sector în documentele legislative emise de Parlamentul sau Guvernul Romaniei.
Situația gravă din sectorul privat s-a accentuat în perioada ianuarie 2015-ianuarie 2018, perioada în care salariul minim a crescut de la 975 lei la 1900 lei (creștere de 98%).
În această perioadă mediul economic neprietenos și lipsa unor pârghii de negociere reală a Contractului Colectiv de Muncă, efect al unui cadru legislativ ostil negocierilor și dialogului social, au condus la aplatizarea grilelor de salarizare având ca și efect suprapunerea salariului minim peste grilele de salarizare ale muncitorilor calificați, ale salariaților cu studii medii sau ale celor cu studii superioare.
Principalul argument cu privire la mediul economic neprietenos care a condus la negocieri foarte grele, cu procente foarte mici de creștere a salariilor, il constituie creșterea aberantă a prețului la energia electrică. Exemplu pentru acest argument îl constituie creșterea prețurilor la energia electrică în anul 2017, raportat la prețurile din anul 2016, când indicatorii de creștere lunară au variat între 134% și 213%.
În Romania, deși este țară producatoare de energie electrică, prețurile la energie nu sunt stabilite de producatori ci de A.N.R.E, agenție subordonată guvernului.
Conform Comisiei Europene – Directia Generala Energie, în trimestrul III - 2017, România a avut cea mai mare scumpire a energiei electrice din Uniunea Europeană.
În condițiile prezentate salariile în sectorul privat sunt stabilite în funcție de productivitate, cerere și ofertă, față de sectorul bugetar unde salariile sunt majorate de politicieni dar platite în mare parte prin contribuțiile din sectorul privat, dacă ținem cont de faptul că acesta produce peste 80% din P.I.B.-ul României.
Atragem de asemenea atenția că prin atât de mult discutata lege a salarizarii personalului bugetar, Guvernul Romaniei a rezolvat ierarhizarea salariala, prin categorii, trepte de salarizare și gradații, creând o mare discriminare între diversele sectoare de activitate și salariații acestora, cu consecințe negative grave pentru întreg sectorul privat.
Menționăm că la un nivel scăzut de salarizare, în sectorul economiei reale, contribuțiile fiscale sunt mici și au consecințe negative asupra sectorelor bugetare.
De asemenea… prin menținerea salariilor la un nivel foarte scăzut (de regula nivelul salariului minim) pentru salariații din sectorul privat, aceștia sunt condamnați, pe termen mediu și lung, la saracie, salariile mici având ca efect pensii de mizerie.
Prin creșterea salariilor în sectorul bugetar, cu zeci de procente, și prin celebra revoluție fiscală (transferul taxelor de la angajator la angajat) salariul mediu brut la nivel national a crescut de la 3131 lei în anul 2017 la 4162 lei în anul 2018.
În condițiile în care punctajul de pensie lunar calculat pentru un salariat rezultă din împărțirea venitului lunar realizat de acesta la salariul mediu brut pe economie din anul respectiv (4162 lei în 2018), rezultă că toți salariații cu un venit lunar mai mic de 4162 lei vor realiza un punctaj lunar subunitar (mai putin 1 punct).
Situația este foarte gravă dacă luam în considerare ultimele date statistice care arată că punctul de pensie mediu realizat în sectorul privat a scăzut de la 0,9815 în anul 2017, când venitul mediu brut realizat în acest sector a fost de 3073 lei, la 0,7602 puncte in anul 2018, când venit mediu brut a crescut usor până la suma de 3167 lei.
În aceste condiții atât de mult trâmbițata creștere a pensiilor, prin cresterea valorii punctului de pensie de la 1000 lei la 1100 lei, pentru cea mai mare parte a salariaților din sectorul privat, care urmează să se pensioneze, înseamna de fapt scădere.
Exemplu:

În anul 2017:
0,9815 x 1000 lei = 981,5 lei.
unde:
0,9815 – valoarea punctajului mediu realizat in sectorul privat.
1000 – valoarea punctului de pensie din anul respectiv.
981,5 – pensia medie realizata in sectorul privat.

Intre 01 ianuarie 2018 si iunie 2018: 
0,7609 x 1000 lei = 760,90 lei (o scadere de 220,6 lei).
unde:
0,7609 – valoarea punctajului mediu realizat in sectorul privat.
1000 – valoarea punctului de pensie din perioada respectivă.
760,9 – pensia medie realizată în sectorul privat.

Începând cu 01 iulie 2018: 
0,7609 x 1100 = 836,99 lei (scădere de 144,51 lei, în raport cu luna decembrie 2017). 
unde:
0,7609 – valoarea punctajului mediu realizat in sectorul privat.
1100 – valoarea punctului de pensie din aperioada respectivă.
981,5 – pensia medie realizata in sectorul privat.

România are circa 6 milioane de salariați, din care aproximativ 3,5 milioane lucrează în sectorul privat. Avand în vedere situația mai sus prezentată, ne întrebăm, și întrebăm, câte milioane de salariați, cărora li s-a promis creșterea pensiilor în urma trecerii totale a taxelor sociale în sarcina acestora și a măririi punctului de pensie, au fost mințiți și manipulați. 
Atragem atenția asupra faptului că acești salariați, care lucrează, platesc impozite și votează în Romania, trebuie să fie tratați corect, fără să fie mințiți si fară să fie discriminați, în conformitate cu Constituția României și Conventiile Internaționale la care România a aderat.
La nivelul județului Caraș Severin sectorul privat are în componență salariați din siderurgie-metalurgie, chimie, industrie textilă, electronică-electrotehnică, construcții de mașini, prelucrarea lemnului, componente pentru industria auto, reparații material rulant, transport, afiliați la C.N.S „Cartel Afla”.

CNS ,,Cartel ALFA” CS
Marian APOSTOL

 

Powered by Jasper Roberts - Blog