Menu

Articol

Moaştele Sfântului Anton ajung astăzi la Reşiţa

Moaştele Sfântului Anton de Padova, ocrotitorul şi mijlocitorul familiei creştine ajung astăzi, 9 mai, ora 16.30, la Biserica Romano Catolică „Maria Zăpezii“ din Reşiţa. Pelerinajul cu relicva Sf. Anton de Padova pe teritoriul Diecezei de Tmişoara se încadrează în pelerinajul national organizat în perioada 7 mai – 13 iunie de către Provincia Franciscană „Sf. Iosif” a Fraţilor Minori Conventuali din România. Moaştele sfântului vor ajunge şi la Caransebeş, în data de 10 mai.

Relicvele sfântului Anton de Padova, care vor fi aduse în România și care sunt duse în lumea întreagă în pelerinaj, sunt două. Ambele au fost extrase din mormântul Sfântului la data de 6 ianuarie 1981. La această dată, sicriul aflat în Altarul – Mormânt, care păstrează trupul Sfântului, a fost deschis. Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea a autorizat această deschidere în vederea recunoașterii rămășițelor pământești ale Sfântului. Recunoașterea precedentă, petrecută în prezența sfântului Bonaventura, pe atunci ministru general al Ordinului, a avut loc în anul 1263.

După recunoașterea din 1981, toate oasele Sfântului au fost reașezate în mormânt, cu excepția unei anumite părți din ”massa corporis”, adică din ”masa musculară mumificată” a trupului lui Anton de Padova, care a fost reținută în afara sicriului pentru confecționarea unor relicvarii ce sunt oferite venerării credincioșilor răspândiți în lumea întreagă.

În România vor fi aduse două relicvarii. Unul solemn, sub forma unui bust aurit al Sfântului, care ține în mâna stângă o carte: Biblia, pe care este așezat un ostensoriu ce conține o parte însemnată din massa corporis. De mâna dreaptă, ridicată pentru binecuvântare, este sprijinit un crin, simbol legat de iconografia antoniană, reprezentând fecioria. Acest bust, care poate fi purtat în procesiune, va fi expus în biserici pentru venerarea publică a credincioșilor.

Al doilea relicvariu, mai mic, sub formă de ostensoriu, conține o altă parte însemnată din massa corporis. Acesta este folosit, de obicei, pentru binecuvântări și pentru vizitele la bolnavi sau în alte locuri. Aceste relicve, din anul 1981 până în zilele noastre, au fost duse în zeci de țări din toată lumea, pe 5 continente. Au fost venerate nu doar de creștinii de diferite confesiuni, dar și de musulmani, de hinduiști, de budiști etc. După pelerinajul din România, relicvele vor fi duse în Austria. Tot în acest an vor mai fi duse și în unele regiuni din Italia, Spania, SUA, Canada, Anglia și Australia.

Powered by Jasper Roberts - Blog