Menu

Articol

Ne întoarcem de unde am plecat in 1989: reînființăm școlile profesionale la Reșița

Visul primarului Ioan Popa de a avea la Reșița învățământ dual de trei ani a devenit realitate. Astăzi, în sala de ședințe a Primăriei Reșița s-a semnat contractul-cadru de către unitățile de învățământ (Colegiul Tehnic Reșița, Colegiul Economic al Banatului Montan și Colegiul Tehnic Cărășan), agenții economici și primărie. Dintre agenții economici, am remarcat prezența firmelor Prodmec, Autoliv, EEI, Spaleck, Plastomet, EES, Casa Baraj, Gasthof-Tirol, Pangram, Capriccio, Crivaia Agrotour, Casa Baraj, Pau Pan. Spre deziluzia primarului Popa, au lipsit reprezentanții companiilor TMK și UCM Reșița.

Edilul șef a fost unul dintre cei mai fericiți participanți, considerând că semnarea contractului-cadru reprezintă un moment important  în viața economică și școlară a municipiului din ultimii ani. ,,Nu toți copiii sunt făcuți să meargă la facultate. Ăsta este orgoliul hrănit al părinților din ultimii 20 de ani. Vreau să refacem școlile profesionale din vremea lui Ceaușescu, când toți aveau o calificare. Pasul următor este să promovăm această școală duală, trebuie să atragem elevii atât din județ cât și din afara lui. Fiecare școală să-și facă pliante de promovare’’, a afirmat Popa ieri. Totodată, edilul-şef s-a declarat un „nebun optimist” care doreşte să vadă căminele şcolilor din nou pline, cantinele funcționând, iar el să să meargă acolo să mânânce un prânz, să stea la coadă alături de elevi.

Inspectorul general şcolar, Adrian Doxan, a vorbit în numele instituției pe care o conduce și a Ministerului Educației căruia i se subordonează: „ISJ Caraș-Severin nu a făcut altceva decât să sprijine inițiativa primarului și a primăriei. Din păcate, în Caraș-Severin doar în Reșița vom avea învățământ dual, însă sperăm că această inițiativă va fi un exemplu de bună practică și pentru alte primării și unități școlare din județ”.

Potrivit inițiatorilor, școala duală reșițeană va fi principalul furnizor de forță de muncă înalt calificată și ea va debuta odată cu anul de învățământ 2017-2018. Pentru început este vorba de șase clase și jumătate, care vor funcționa în  Colegiul Tehnic Reșița, Colegiul Economic al Banatului Montan și Colegiul Tehnic Cărășan, cu un număr de 160 de copii.

Elevii vor fi pregătiți în meseriile de: strungar, sudor, electrician, operator CNC, confecționer produse textile, ospătar, brutar patiser.

Marele avanaj al școlii duale este că elevii beneficiază de sprijin financiar, după cum urmează: de la bugetul de stat vor primi bursă profesională în cuantum de 200 lei/lună și manual gratuite; de la bugetul Primăriei Reșița: bursa REPOP, în cuantum de 100 lei/lună pentru elevii ce vor fi cazați în căminele liceelor reșițene; din partea agenților economici, burse suplimentare, asigurare plată cazare la internat, asigurare masă gratuită, decontare/asigurare transport și loc de muncă asigurat la finalizarea stufiilor.

Învățămîntul dual, sau profesional, se desfășoară pe parcursul a trei ani. În primul an de studio, practica reprezintă 20%, restul este teorie, în anul II, practica ajunge la 60%, iar teoria la 40%, pentru ca în anul trei raportul sa fie de 75% practică și 25% teorie. 

Powered by Jasper Roberts - Blog