Menu

Articol

O fotografie rară: Paul Schwirzenbeck, ultimul locuitor din Lindenfeld

Paul Schwirzenbeck, ultimul locuitor din Lindenfeld

Scriitorul Erwin Josef Ţigla ne-a transmis la redacţie o serie de fotografii, realizate sâmbătă, 23 aprilie a.c., în „satul-fantomă“, Lindenfeld, din Munţii Semenicului. Satul părăsit, care a stârnit imaginaţia multor scriitori şi artişti, este încărcat de mister şi legendă, deoarece a păstrat aerul unei localităţi abandonate intempestiv, asemenea unei corăbii naufragiate. Casele s-au păstrat, o vreme, în bună stare, unele dintre ele cu mobilierul, vasele şi uneltele din gospodărie lăsate la îndemână, de parcă urma să fie utilizate a doua zi. Aceasta, până când satul a fost devastat de tot felul de „colecţionari“ şi părăginit de intemperii.

Acum, Lindenfeld este în ruină, însă mai păstrează ceva din misterul unui sat locuit de fantome.

Printre fotografiile transmise prin bunăvoinţa lui Erwin Josef Ţigla se află şi una deosebită. Este vorba despre o imagine cu ultimul locuitor al satului Lindenfeld, Paul Schwirzenbeck, aflat la Kirchweih-ul de la Gărâna, în anul 1995. Se ştie că bătrânul Paul Schwirzenbeck a murit în anul 1998, la Caransebeş, fiind lovit de o maşină. Conform legendelor (alimentate şi de presa din Reşiţa), bătrânul Paul Schwirzenbeck ar fi coborât atunci pentru prima oară la oraş, la Caransebeş, această aventură fiindu-i fatală, întrucât în timpul acelei vizite a murit în accident.

Vă prezentăm scrisoarea lui Erwin Josef Ţigla, fotografia ultimului locuitor al satului Lindenfeld, precum şi câteva din fotografiile realizate, ieri, de Ţigla, la Lindenfeld.

De Sân’ George, în vizită în satul părăsit Lindenfeld

„Sâmbăta, în 23 aprilie, de Sân’ George, am vizitat din nou, după aproape patru ani, satul Lindenfeld din Munții Semenicului.

Satul Lindenfeld, construit și populat în anul 1827 de coloniști germani din Boemia, este astăzi un sat părăsit.

Astăzi, satul fără locuitori Lindenfeld este cunoscut și datorită romanului cu același nume scris de Ioan T. Morar (romanul a primit Premiul Național pentru Proză al Ziarului de Iași pe anul 2005) și datorită ecranizării romanului, în anul 2013, de reputatul regizor român Radu Gabrea, având numele de „O poveste de dragoste, Lindenfeld”. Acest film a fost prezentat la diferite festivaluri internaționale precum cele de la Bogota, San Diego, Thessaloniki și Cannes. În cadrul Festivalului Ecranizărilor Literare UCIN, filmul a obținut în anul 2014 Premiul pentru regie.

La tradiționala sărbătoare a Kirwei-ului de la Gărâna în anului 1995 îl întâlneam pentru ultima oară pe Paul Schwirzenbeck, cel care a rămas „ultimul mohican” al satului, murind tragic în urma unui accident de mașină la Caransebeș, în anul 1998.

Astăzi, Lindenfeld este un loc straniu şi trist. Casele sunt goale, sunt prăbuşite, năpădite de vegetaţie. Doar biserica romano-catolică, sfințită în data de 10 ianuarie 1858, mai străjuiește satul. Acesteia i s-a refăcut în ultimii ani acoperișul de către Helmuth Kierer, unul dintre germanii Banatului de șes, care își petrece anual multe zile în Banat, astăzi fiind stabilit în Germania.

În memoria locuitorilor acestei așezări, am făcut câteva fotografii pentru cei interesați…“

Erwin Josef Țigla

Powered by Jasper Roberts - Blog