Menu

Articol

Oul, untul şi găigana!

Două sunt alimentele de bază ale căror preţuri au explodat peste noapte: oul şi untul. La ouă, preţul aproape că s-a dublat. Se apropie de un leu bucata şi se găseşte tot mai greu în market. Şi asta nu pentru că găinile se pregătesc de iernat, ci pentru că producătorii şi comercianţi nu se înţeleg la preţ. La fel stau lucrurile şi la unt care se află pe stoc în depozite, dar nu şi la vânzare.

Un leu nu este o avere, în condiţiile în care până şi cerşetorilor le dăm mai mult când îi vedem cu mâna întinsă. Nu e mult pentru un angajat care primeşte un salariu bun şi care nu mănâncă toată ziua ouă. În schimb, pentru o familie cu venituri mici, cu mulţi copii ori pentru pensionarul de rând, poate fi mult. E adevărat, nu este obligatoriu să mănânce ouă. O felie de pâine cu vagi urme de unt, căci mai mult nu şi-ar permite, şi o cană  cu ceai, e suficient de la o anumită vârstă. E şi mai sănătos aşa, pentru că altfel există riscul să crească colesterolul, se îngroaşă sângele, iar inima cedează.

Dincolo de aceste constatări la faţa locului, cum ar veni, stă o altă realitate, poate la fel de tristă. După modificările Codului fiscal, salariul net ar putea să nu crească deloc. Există şi posibilitatea ca angajatul să primească în plus contravaloarea unui pachet de unt sau a câtorva ouă, la preţurile de acum. Cum la energie, gaze şi carburanţi scumpirile sunt evidente, e clar că şi găigana va fi tot mai rară în bucătăria românilor de acum încolo. 

Powered by Jasper Roberts - Blog