Menu

Articol

Pe aeroportul din Caransebeş nu zboară avioane! Totuşi, Arabela mai primeşte o şansă!

În şedinţa Consiliului Judeţean Caraş-Severin, de astăzi, a fost supus dezbaterii şi votului consilierilor judeţeni, procedura rezilierii judiciare a contractului de concesiune dintre Consiliul Judeţean şi SC Aeroportul Caransebeş SA, ca urmare a neîndeplinirii din culpă a obligaţiilor asumate de către concesionar. Subiectul a suscitat discuţii aprinse ale consilierilor, precum şi mai multe intervenţii din partea lui Axente Obrejan, zis Arabela, reprezentantul SC Aeroportul Caransebeş SA, care a fost invitat la dezbateri.

Axente Obrejan-Arabela a fost invitat de către preşedintele de şedinţă, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ilie Iova, să-şi spună punctul de vedere. Obrejan a spus că propunerea de reziliere a contractului  l-a luat prin surprindere, nu se aştepta la aşa ceva, deoarece el a trimis mai multe sesizări scrise către Consiliului Judeţean Caraş-Severin, cu privire la problemele existente, şi cu privire la unele propuneri de dezvoltare a aeroportului, dar nu a primit niciun răspuns. Axente Obrejan a spus că el a realizat investiţii pe aeroport, de 2.600.000 de euro, în valoare chiar mai mare decât cea prevăzută în contract, dar nu poate obţine autorizaţia de funcţionare din două motive: Consiliul Judeţean i-a predat un teren pentru care, în continuare, Consiliul Judeţean se află în litigiu cu mai mulţi proprietari de teren, care revendică parcele din aeroport, şi pentru că „în conul de aterizare al aeroportului s-a construit o antenă, cu autorizare dată de Primăria din Caransebeş, antenă care obstaculează aterizarea avioanelor”. Practic, Axente Obrejan a învinuit Consiliul Judeţean că i-a dat un teren care era, şi este în continuare, cu probleme litigioase şi de aceea nu poate obţine autorizaţia de funcţionare. Mai mult, Obrejan a spus: „Contractul de concesiune şi contractul de achiziţii a aeroportului sunt mizerabile pentru investitor. Plătesc acolo în jur de 100.000 de euro pe an, care sunt la redevenţă şi salarii care sunt acolo. E uşor să spunem, demontăm contractul. Înclin să cred că cineva are ceva cu mine! Pentru că până acum am încercat să fac lucrurile amiabile, le-am prezentat, am avut discuţii, am trimis adrese, am propus afaceri, am propus colaborări. Nu mi-a fost dat niciun răspuns!” De asemenea Axente Obrejan a prezentat un document din care rezultă că şi-a plătit redevenţa pe primul trimestru al anului 2015, în valoare de 72.744 de lei. Şi-a plătit-o cu întârziere, dar a plătit-o. Aşa că Obrejan a spus că propunerea de reziliere a contractului este nefondată.

În legătură cu subiectul, consilierul Ion Spânu a spus că există multe necunoscute în legătură cu acest contract de concesionare: „Constat că problema aeroportului din Caransebeş se punea cum, în luna iunie 2015. Pânăa cum presupun că a funcţionat foarte bine! Nimeni nu a spus absolut mimic despre aeroport. Mai mult decât atât, s-a venit cu o propunere, acum un an sau doi, să reducem redevenţa. Ni s-a explicat aici că sunt cheltuileile foarte mari, se fac investiţii, domnilor colegi, ni s-a spus, vă rog frumos, fiţi de acord cu reducerea redevenţei! Am fost de acord. Ca acum, să constatăm că acolo este o mare problemă. Nu înţeleg! Ştiu că a colo a fost o comisie de predare a terenului, comisie constituită aici, prin hotărâre a Consiliul Judeţean. S-a predat acel teren? Există procese verbale de predare-primire. Dânsul susţine că nu s-a predat, partea cealaltă, conducerea operativă a Consiliului Judeţean, spune că da. Eu v-aş propune stimaţi colegi să amânăm discutarea acestei probleme pentru o dată ulterioară, când se va veni cu documente justificative. Constat acum că dânsul vine cu un ordin de plată, prin care ne demonstrează că a plătit redevenţa. Ca atare, propun să amânăm această hotărâre.”

Secretarul Consiliului Judeţean Darian Ciobanu a arătat că societatea concesionară nu şi-a îndeplinit obligaţiile prevăzute în contractul de concesiune şi legea obligă Consiliul Judeţean să treacă la procedura de reziliere judiciară a contractului. „Din contract a rezultat un termen de decădere. Şi anume, realizarea investiţilor în termen de 4 ani de la vânzarea acţiunilor. Contractul de vânzare-cumpărare s-a realizat în 2002, în termen de 4 ani, 2006, ca să concesionăm, trebuia făcută dovada că s-au realizat respectivele investiţii, decolmatare pistă şi aşa mai departe şi aşa mai departe. În 2007 am dat 127 de hectare. (...) Bunul este în domeniul public şi noi am dat terenul pentru activităţi aeroportuare. Activităţile aeroportuare nu au fost realizate din punctul nostru de vedere. Nefăcându-se balizajul, nefăcându-se  aerogara, neconservându-se bunul, practic, pentru că am fost acolo. În afară de pista respectivă şi de sediul administrativ, anumite hangare sunt în stare continuă de degradare (...) Acolo nu zboară avioane! Spuneţi-ne unde este interesul public?!”. Secretarul , Darian Ciobanu a mai fost de părere că s-a făcut o greşeală când, în 2007, s-a dat în concesiune aeroportul, deşi condiţiile nu erau îndeplinite. În situaţia actuală, legea obligă Consiliul Judeţean să înceapă procedura de reziliere judiciară.

Au mai fost şi alte intervenţii pro şi contra, până când, preşedintele de şedinţă, Ilie Iova, a supus votului consilierilor judeţeni proiectul de hotărâre. Au votat pentru  procedura de reziliere consilierii PNL şi un consilier PP-DD (16), au votat împotriva rezilierii consilierii UNPR, s-au abţinut consilierii PSD şi un consilier PC. Deoarece pentru aprobarea hotărârii erau necesare 21 de voturi, adică două treimi din numărul consilierilor judeţeni, proiectul de hotărâre a fost respins. Astfel că Arabela a mai câştigat un răstimp în care să continue investiţiile şi să plătească redevenţe către Consiliul Judeţean Caraş-Severin. Aceasta pentru a spori nedumerirea consilierului judeţean Nicolae Ştefănescu, care l-a interpelat pe Arabela: „Am înţeles că aţi făcut investiţii de milioane de euro. Dar ce câştigaţi din toată această afacere?!" Arabela a spus că are proiecte care vor aduce şi câştiguri. Mai întâi investiţiile, apoi vine şi profitul.

Powered by Jasper Roberts - Blog