Menu

Articol

Pe surse!

Deşi au trecut aproape 30 de ani de la căderea regimului comunist, frica nu a dispărut din oameni. A fosat o perioadă scurtă, la începutul anilor ’90, când am avut sentimentul că ea a nu mai era prezentă în  mentalul colectiv. Faptul că puteam să vorbim liber, să scandăm slogane împotriva oricui, să înjurăm pe oricine în ţara asta, să-i denigrăm pe cei ce ne conduceau ne-a creat această senzaţie de libertate. De a spune ce gândim, ce simţim, fără teamă de consecinţe. A fost doar o iluzie, realitatea era cu totul alta. Şi nu mă refer neaparat la generaţia de vârsta a treia, cea care a trăit din plin rigorile regimului trecut.

Iau un exemplu din breasla noastră a ziariştilor. Aţi observat că, de multe ori, în articolele din presa scrisă, să ma refer doar la aceasta, aţi întâlnit formulări de genul: „pe surse“ sau: „din surse ce doresc să-şi păstreze anonimatul“. Astfel de afirmaţii sunt (semi)oficiale, în sensul că ele sunt reale, corespund întru totul realităţii, doar că, persoanei care oferă informaţia îi este frică să apară cu numele. Să se ştie că de la ea pleacă ştirea de presă. Şi să nu vă imaginaţi că astfel de persoane nu sunt credibile. Sunt de bună credinţă, dar înainte de orice, se tem de eventualele consecinţe. O recunosc în mod indirect atunci când insistă să nu le divulgăm identitatea. „Da’, vă rog mult să nu îmi pomeniţi numele, că e răzbunător“ sau „Nu ştiţi de la mine, nu vreau să am probleme cu el...“, sunt doar câteva scuze pe care le auzim frecvent.

Şi când vorbesc de „el“ mă refer la un primar, la un director ori la un preşedinte de partid. Da, la un preşedinte de partid care, vrea să controleze totul, iar din acest motiv, îi face pe subordonaţi să tremure. Să stea în poziţie de drepţi şi să nu crâcnească în front. Sub pretextul disciplinei de partid, cel ce oferă presei informaţii neautorizate, adică necenzurate, riscă să să fie exclus din partid, iar odată cu aceasta, să-şi piardă privilegiile de natură economică, dar nu numai, care se datorează în bună măsură apartenenţei la un partid sau altul. Iar pentru ai proteja pe aceşti oameni de bună credinţă, s-a inventat sintagma „pe surse!“

Powered by Jasper Roberts - Blog