Menu

Articol

Piese importante din istoria Berzoviei, expuse la Muzeul Banatului Montan Reşiţa

Începând de astăzi, 22 noiembrie, Muzeul banatului Montan Reşiţa şi-a deschis porţile pentru toţi cei interesaţi de istoria judeţului. „Berzovia. Un castru de legiune la marginea Imperiului (Rezultatele cercetării arheologice sistematice, campania 2017)“ este o expoziţie realizată în colaborare cu Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara şi cuprinde vase din ceramică, monede, fibule, instrumente medicale, inventar metalic divers şi material osteologic alături de un corn de cerb prelucrat.

„Cu ajutorul acestor artefacte, muzeul doreşte să recreeze pentru public, o mică parte dintr-o lume de mult apusă, o lume în care soldaţii legiunii a IV-a Flavia Felix şi-au construit castrul în antica Berzobis din Banat, la graniţa Imperiului Roman“, spun reprezentanţii Muzeului Banatului Montan Reşiţa.

Cercetarea sistematică a castrului şi canabae-lor a început în anii 60' ai secolului trecut, odată cu secţiunile trasate de către dr. Dumitru Protase, arheolog în cadrul Institutului de Arheologie şi Istorie, Cluj-Napoca. Acestea au fost reluate la sfârşitul lunii octombrie 2017, după o întrerupere de mai mulţi ani, în sectorul castrul legiunii IV Flavia Felix din localitatea Berzovia de către o echipă formată din specialişti de la Muzeul Banatului Montan din Reşiţa şi Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara.

Powered by Jasper Roberts - Blog