Menu

Articol

Poate fi contabilitatea o pasiune şi o afacere? Da, spune tânărul reşiţean Dorin Paul Ienea!

Dorian Paul Ienea este contabil. Un tânăr contabil de 29 de ani, absolvent al Universităţii „Eftimie Murgu” din Reşiţa. Contabilul este, de regulă, angajatul unei firme. Însă, în ultimii ani, contabilitatea a devenit o profesiune liberală şi mulţi contabili sunt proprii lor patroni şi angajaţi, ocupându-se de contabilitatea mai multor firme. Iar, dacă eşti pasionat de profesie, ai ambiţie şi putere de muncă, poţi face din contabilitate o afacere mai mult decât onorabilă; poate fi o afacere de succes, afirmă Dorin Paul Ienea.

Tânărul antreprenor Dorin Paul Ienea a absolvit Facultatea de Contabilitate şi Informatică de Gestiune, la UEM Reşiţa, în 2009, şi cursurile de master, la aceeaşi universitate, în 2011. În perioada masteratului a urmat şi cursurile, la distanţă, la Facultatea de Drept, la „Spiru Haret”. „Era o modă, pentru unii, să-şi facă studiile la distanţă, dar, am făcut foarte bine, fiindcă pe mine mă ajută în afacere. Acum, la firma mea am un jurist, dar ştiu ce să-i cer, ştiu să verific aspectele privind problemele juridice”, spune Dorian Paul. În paralel, Dorin Paul Ienea, a făcut 3 ani de stagiatură la Corpul Experţilor Contabili, iar, de anul acesta este expert contabil judiciar. „Am făcut şi 3 ani de doctorat, dar, am întrerupt, pentru că nu mai am timp. Firma a început să crească, facem angajări, problemele se înmulţesc, dar şi satisfacţiile. Inclusiv ceel financiare”, afirmă tânărul contabil.

Aşadar, studii şi iar studii. Totuşi, cum se fac banii?

Am început să câştig mai mult în timpul liber!

„Bani am început să câştig imediat după absolvirea facultăţii. M-am angajat economist la CAR (Casa de Ajutor Reciproc - n.n.), la CSR. Acolo programul era de la ora 8, la ora 4. Iar în timpul liber am început să conduc contabilitatea la o firmă, două, trei, şase, zece, după care am renunţat la serviciu, după ce am văzut că veniturile din timpul liber îmi aduceau mai mulţi bani decât job-ul full time. A fost o decizie inspirată, având în vedere unde am ajuns. Dar, trebuie să erecunosc că nu a fost o decizie uşoară, pentru că plecam de la o siguranţă, de la un serviciu destul de bine plătit, la ceva incert, ceva ce depindea de mine, dar şi de mediul economic. Mi-am făcut firma de contabilitate, am certificat de membru în Corpul Experţilor Contabili, şi mai am o firmă de consultanţă, tot în domeniul contabilitate”, şi-a povestit Dorian Paul Ienea traseul de la statutul de student, la angajat şi patron.

În prezent, în firmele de contabilitate, consultanţă şi prestări servicii, ale lui Dorian Paul Ienea, care se ocupă şi cu înfiinţări de firme, dizolvări de firme, resurse umane, salarizare, autorizări, sunt 7 angajaţi şi 3 colaboratori. Firmele lui Ienea se ocupă de peste 250 de agenţi economici din judeţul Caraş-Severin şi, pentru că solicitările cresc, chiar în aceste zile Dorian Paul Ienea mai angajează un contabil.

Contabilul modern trebuie să fie şi administrator

„Contabilul de astăzi trebuie să se apropie de ideea de administrator. Cel puţin eu îi tratez pe clienţii mei ca şi când aş avea răspunderea de administrator. Nu neapărat prin gestionarea afacerii în sine, ci, prin grija de a fi în regulă cu actele. Apoi, când deschizi o firmă ai nevoie de avize şi autorizaţii etc. Ne ocupăm noi. Lucrăm mult şi cu mediul rural, oamenii sunt ambiţioşi, vor să-şi facă o afacere dar nu ştiu nimic legat de acte. Şi, atunci, nu are rost să divizăm activitatea în trei, patru, părţi, ci le facem pe toate, de la contabilitate, salarizare, protecţia muncii, la autorizaţia de mediu. Biroul nostru face tot”, a explicat Dorin Paul Ienea succesul firmelor pe care le administrează.

Dorian Paul Ienea le recomandă absolvenţilor de liceu să urmeze contabilitatea, Univesitate „Eftimie Murgu” din Reşiţa, sau oriunde s-ar afla: „Pentru că, după cum se ştie, de contabili e nevoie şi la biserică şi la fotbal, la spital, la primărie, peste tot”, afirmă tânărul om de afaceri Dorian Paul Ienea.

Powered by Jasper Roberts - Blog