Menu

Articol

Prea multă vacanţă strică

Gata, ministrul Educaţiei a găsit soluţia care ar putea resuscita şcoala românească. Fără bani, fără programe sofisticate ori ordonanţe de urgenţe, ci doar prin scurtarea vacanţei. Simplu, ca bună ziua. Vacanţa de iarnă să nu mai fie de trei săptămâni, ci doar două, până la Bobotează. Una în plus, strică, după logica ministrului Ecaterina Andronescu. În trei săptămâni de vacanţă, elevul uită cu totul de şcoală, mai învaţă alte trei săptămâni (vorba vine) şi iar rămâne în vacanţă. În loc ca şcoala să-i deschidă mintea, mai rău îl zăpăceşte, concluzionează madame Andronescu.

Aceasta ar fi soluţia salvatoare, ultima dintre multele, pe care le propune ministrul PSD pentru anul de învăţământ 2019/2020. Deşi despre celelalte s-a mai vorbit, totuşi, merită să o reamintim pe cea cu examenul de titularizare. Cei care nu-l promovează să nu mai poată fi nici suplinitori. Pe fond, ministra are dreptate, nu poţi lăsa la catedră nişte indivizi de nota 5, care nu-şi pot depăşi condiţia de student slab în facultate. Pe de altă parte, procedând în acest mod, Ecaterina Andronescu s-ar putea să se trezească că nu va avea cine să mai predea în şcoli. Mai ales în cele din mediul rural, în satele uitate de guvernările trecute şi actuale.

Cum, la fiecare schimbare de ministru este musai să aduci ceva nou, bubuitor pentru generaţia de azi şi cea de mâine, ministra ne asigură că până la sfârşitul lunii martie vom avea o altă Lege a Învăţământului. Modernă, flexibilă, europeană. A câta în ultimii 30 de ani? Cine le mai ştie numărul şi, apoi, mai contează? Important că o vom avea, iar dacă e levii, profesorii şi părinţii o vor accepta, cu atât mai bine, dar mi-e tare teamă că peste doi ani vom pune de o nouă lege, mai deşteaptă, mai flexibilă şi chiar mai europeană decât cea ce stă să se nască.

Cu bâjbâieli de acest fel care nu se mai termină, nu vom ajunge niciunde, drept pentru care, ar fi mai nimerit să ne întoarcem la şcoala cu „Ana are mere“, cea cu trei trimestre şcolare, cu examen la liceu şi facultate, cu şcoli profesionale, cu uniforme şcolare când, cu adevărat se făcea carte.

Powered by Jasper Roberts - Blog