În fiecare an, la 3 aprilie, este sărbătorită Ziua Jandarmeriei Române, marcând astfel data la care, în 1850, Grigore Alexandru Ghica, domnul Moldovei (1849-1853), a aprobat hotărârea Divanului Obştesc, semnând actul de înfiinţare a jandarmeriei: "Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi". Pentru a marca acest eveniment, jandarmii cărăşeni au organizat astăzi o serie de acţiuni. În prima parte a zilei, în Sala de Şedinţe a Consiliului Judeţean, a avut loc şedinţa omagială dedicată Zilei Jandarmeriei Române - 168 ani.
Matei Lupu, prefectul judeţului Caraş-Severin, a prezentat mesajul ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan. „Misiunile jandarmilor acoperă un spectru larg de la gestionarea evenimentelor în planul ordinii publice, până la cazurile în care vin în sprijinul oamenilor aflaţi în situaţii critice. Jandarmii merită întregul nostru respect şi trebuie apreciaţi pentru fiecare acţiune în slujba cetăţenilor. Importanţa misiunilor lor este evidenţiată de numărul celor salvaţi din calea intemperiilor, al celor recuperaţi cu mari eforturi din zone muntoase sau al celor care, unerori fără să realizeze, au fost feriţi de incidente neplăcute prin simpla prezenţă în stradă a jandarmilor”, a transmis ministrul. A urmat prezentarea mesajului IInspectorului General al Jandarmeriei Române, prezentat de domnul lt.-col. Dina-Mănoiu Ionel, împuternicit inspector-şef al I.J.J. Caraş-Severin, iar Ovidiu Laurenţiu Roşu, director al Arhivelor Naționale filiala Caraș-Severin, a vorbit despre atestarea istorică a jandarmeriei.
Atracţia zilei a fost însă demonstraţia executată de luptători din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Timişoara şi ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Caraş-Severin, desfăşurată în centrul civic al municipiului Reşiţa. Exerciţiul a prezentat o simulare în care clădirea Instituţiei Prefectului a fost asediată de răufăcători. În timpul negocierilor, jandarmii au reuşit să ocupe clădirea, iar la final, infractorii au fost prinşi.
Cei mai bucuroşi de cele văzute au fost cei mici, prezenţi în număr mare în Piaţa Prefecturii. Câinii inspectoratului au arătat şi ei că sunt demni de gradele pe care le poartă, iar reşiţenii au putut urmări cum aceştia sunt gata oricând să înfrunte pericolele. Câinii, alături de partenerii lor, au prins infractori, i-au imobilizat şi au aşteptat până când jandarmii i-au preluat.
La finalul acţiunilor, lt.-col. Dina-Mănoiu Ionel a precizat faptul că jandarmii cărăşeni vor continua să fie alături de cetăţeni îndiferent de situaţie, iar siguranţa instituţiilor statului va fi pe primul plan.