Menu

Articol

Premieră pentru presa din vestul ţării: ziariştii reşiţeni au protestat în stradă

Protest în Vinerea Neagră

Sentința pronunțată de Tribunalul Caraș-Severin împotriva a două ziariste de la Express de Banat a avut darul să scoată în stradă mai mulți colegi de breaslă, de la diferite publicații media. Este pentru prima dată în istoria presei din Reșița, dacă nu și din Banat, când jurnaliștii condamnați simt solidaritatea colegilor dintr-o comunitate, semn că, spre deosebire de politicieni, ziariștii din Reșița au făcut pasul spre normalitate.

La protestul de astăzi din fața Tribunalului Caraș-Severin au participat jurnaliști de la Radio Reșița, Radio România Actualități, Vest TV, Agerpres, TVR Timișoara, Prisma, Știri din Banat, Reper 24,  Argument și, bineînțeles, Express de Banat care, înainte de a fi concurenți, sunt colegi de suferință și pe care îi unește o profesie deloc ușoară.  Lângă ei a venit  și reprezentantul ziarului online Vocea Oraviței.

Între cei care au protestat în mod pașnic, s-a numărat și Alexandra Jurca, tânăra ziaristă condamnată, alături de redactorul-șef, Oana Bejenariu, la plata unei daune de 15.000 de lei, pentru că prin ceea ce a scris instanța a considerat că a adus atingeri onoarei directorului AJOFM,  Caius Isac.

„Eu cred că nu am scris nimic cu intenția de a deranja. Ne-am exprimat public, deschis, am adus la cunoștința cititorilor o problemă de interes public, care nu afecta pe nimeni. Nu știu, se pare că nu a fost apreciat modul ales să expunem acele aspecte de interes general. Azi, am ales să venim aici și să ne exprimăm nemulțumirea pentru că eu personal, dar și cei implicați în acest caz, considerăm decizia instanței ca un act de sabotaj, dacă îi putem spune așa. Întâlnirea de aici nu este neparat doar pentru mine și cei implicați, ci pentru toată presa, pentru că se crează un precedent periculos. Ne vom adresa în continuare autorităților competente care sprijină jurnaliștii de la noi din țară și nu numai, ONG-urilor și asociaților de profil din România. Amintesc că un coleg de-al nostru a prezentat cazul în Parlamentul European“.

Un alt jurnalist participant la protest, Cristian Franț, a remarcat solidaritatea presei din Caraș-Severin cu o cauză în care s-ar fi putut regăsi oricare dintre jurnaliștii cărășeni.

„Astăzi ne-am adunat aproape toți jurnaliștii din Caraș-Severin, după o idee ce aparține colegului nostru Mario Balint, de la Radio România Actualități, să protestăm în fața Tribunalului Caraș-Severin, în această Vinerea Neagră a presei cărășene. E cunoscut deja în spațiul public decizia nedreaptă luată de către judecătorii Tribunalului Caraș-Severin, cu privire la unul dintre articolele publicat de cotidianul Express de Banat la adresa lui Caius Isac, un directoraș care nu-și vede lungul nasului, și care s-a gândit să profite puțin de favoritismele, eu știu, de procurorii pe care i-a împrumutat cu bani și cunoștințele acestora și să pună la colț câinele de pază al democrației, care este presa. A fost un protest pașnic, prin care am vrut să atragem atenția că România este semnatara Convenției Europene a Drepturilor Omului care face trimitere directă la libertatea persoanei și, implicit, la libertatea presei“, a spus Cristian Franț.

Protestul s-a încheiat într-un mod inedit, ziariștii abandonându-și pixurile pe treptele Tribunalului Caraș-Severin, în semn de protest cu sentința celor două judecătoare care au considerat de cuviință să condamne doi ziariști pentru că și-au permis să scrie despre cineva că este directoraș în solda statului, ce nu-și mai vede lungul nasului.

Powered by Jasper Roberts - Blog