Menu

Articol

Presa sub asediu: ziar atacat în Cipru

Autor: 

BMTF, 23 ian - Sute de persoane au manifestat luni în Nicosia de Nord, unele dintre ele atacînd sediul unui ziar cipriot turc care a criticat ofensiva Ankarei împotriva miliţiei kurde în Syria. Cel puţin 54 de combatanţi kurzi şi rebeli syrieni pro-turci au fost ucişi în cele trei zile de confruntări în nord-vestul Syriei, unde Turcia a lansat sîmbătă o ofensivă împotriva enclavei kurde Afrin, Turcia a lansat o ofensivă împotriva miliţiei kurde syriene Unităţile de Apărare a Poporului (YPG), pe care o consideră drept teroristă şi care controlează regiunea Afrin de la frontiera syriano-turcă.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a asigurat luni că Turcia nu va da înapoi în ce priveşte ofensiva împotriva YPG în enclava Afrin, în ciuda criticilor internaționale, afirmînd că aceasta se desfăşoară în acord cu Moscova, actor-cheie în conflictul din Syria, notează AFP. Comandantul suprem al miliţiilor YPG, Sipan Hemo, a acuzat luni Rusia de trădare pentru că nu a descurajat Ankara să atace regiunea Afrin, conform unui comunicat postat pe site-ul oficial al YPG (www.ypgrojava.org), citat de portalul rusesc Lenta.ru. 

La Nicosia, aproximativ 500 de persoane, unele purtînd steaguri ale Turciei, s-au adunat în faţa sediului ziarului Afrika şi au aruncat cu pietre, ouă şi sticle de apă, spărgînd mai multe ferestre.

Un grup de persoane au urcat pe faţada clădirii, în timp ce poliţia nu a intervenit împotriva manifestanţilor, potrivit unui jurnalist al agenţiei France Presse.

Violenţele au avut loc în timp ce ziarul Afrika, critic la adresa preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, titra duminică pe prima pagină: "O nouă ocupaţie de către Turcia".

Ankara a multiplicat loviturile aeriene şi bombardamentele artileriei împotriva poziţiilor Unităţilor de Protecţie a Poporului (YPG).

Turcia acuză această miliţie kurdă că este o "organizaţie teroristă", dar Statele Unite o sprijină în lupta împotriva grupării jihadiste Stat Islamic (SI) în ţara aflată în război.

Ciprul este împărţit în două din 1974 după invazia nordului insulei de către armata turcă în urma unui puci vizînd alipirea insulei la Grecia. Republica Turcă a Ciprului de Nord (RTCN) este recunoscută doar de Ankara.

Duminică, Erdogan a criticat puternic Afrika, el calificînd ca "imorală" descrierea ofensivei turce făcută de acest ziar.

Mass-media joacă adesea un rol-cheie în conflictele şi situaţiile de criză de astăzi. Practic, rolul lor poate să îmbrace două forme diferite și opuse. Fie mass-media ia parte activă în conflict, și are responsabilitatea creşterii violenței, sau rămîne independentă și în afara conflictului, contribuind astfel la soluționarea conflictelor și atenuarea violenței. Sau, cazul cipriot, devine victimă a violenței de stradă.

Ce rol joacă mass-media într-un anumit conflict, în fazele dinainte și după, în timpul unei situaţii de criză, depinde de un set complex de factori, inclusiv relația pe care mass-media trebuie să o dezvolte cu comunicatorii, cu actori în conflict, cu gestionarii situaţiilor de urgenţă şi de criză, și cu victimele. (Sursa: M-SecurityNews)

Powered by Jasper Roberts - Blog