Menu

Articol

Profesorii de la UEMR îşi cer drepturile salariale tăiate de Guvernarea Boc

Proteste la Universitatea Eftimie Murgu Reșița

Un nou scandal stă să izbucnească la Universitatea „Eftimie Murgu” Reșița, acolo unde câteva zeci de cadre didactice, de la lectori și până la decani și șefi de departamente, au protestat astăzi în curtea instituției față de modul în care conducerea înțelege să pună în aplicare două soluții definitive ale instanței de judecată.

Nemulțumirea este dată de faptul că nu reușesc să-și recupereze complet drepturile salariale pierdute în urma măsurilor luate de Guvernul Boc când acestea au fost diminuate cu 25%. Aceasta, în condițiile în care, cadrele didactice care s-au pensionat între timp au primit complet drepturile cuvenite. În funcție de gradul universitar, un profesor a primit aproape 100.000 de lei.

Iată ce spunea decanul Facultății de Inginerie, Sava Ianici: „Toți colegii noștri care au fost pensionați și n-au sentințe judecătorești, cum ar fi domnii Ion Vela, Marian Mihăilă și Vasile Zaberca, au primit suma integrală în decembrie 2016. Și dânșii au aceeași sumă ca mine, pentru că au fost conducători ca și mine în acea perioadă. Drept urmare, noi considerăm că nu suntem tratați la fel de stat, din moment ce unii au primit suma întreagă, deși nu mai sunt la noi, iar nouă, celor care activăm în continuare, nu ni se dă nici măcar eșalonat”.

Protestatarii mărturisesc că Rectoratul este de vină pentru situația creată, în care se găsesc în jur de 80 de persoane, întrucât nu vrea să autentifice acele tabele pe care sunt trecute sumele revendicate în parte de fiecare dascăl. Motivul, unul bizar la prima vedere, rectorul Andrade Bichescu ar fi cerut, potrivit salariaților, că nu le ia în considerare deoarece angajații  Serviciului Personal și Contabilitate care le-au redactat la vremea respectivă, nu mai lucrează în universitatea reșițeană. În plus, pe atunci, nu era el rectorul universității, ci altcineva.

La rândul său, prof. univ. dr. ing. Eugen Răduca, ne declara că: „Hârtiile (tabelele, n,r.) au fost întocmite de universitate, ca urmare a sentințelor judecătorești. Hotărârea este definitivă, iar sentințele sunt și la rectorat. Sentința există, calculele sunt făcute, însă nu scrie niciunde «universitate» pe documentele respective. Ele trebuie autentificate. Aproximativ 80 de cadre didactice sunt în această situație, iar 46 au depus cererea către Rectorat pentru a le fi recunoscute sumele calculate”.

Rectorul Bichescu nu a fost de găsit pentru a lămuri lucrurile,însă prtorectorul Cristian Chioncel, cu care am vorbit la telefon, a lăsat să se înțeleagă că lucrurile stau așa cum susțineau protestatarii, În plus, prorectorul a spus că: „La ultima discuție pe care am avut-o chiar cu colegii de la sindicat, s-a hotărât, în principiu, ca universitatea să realizeze, împreună cu reprezentanții de sindicat, un document prin care să recunoască această datorie, astfel încât problema de depășire a termenelor să nu existe”. Documentul se referă la tebelele pe care rectoratul nu le recunoaşte.

Ne-am întrebat şi noi pentru ce tergivesează conducerea universității punerea în aplicare a sentințelor judecătorești și am aflat adevăratul motiv. Sumele de bani ce ar trebui recuperate, în total două milioane de lei, trebuie plătite de minister, în proporție de 38 la sută, și de universitate, 62 la sută. Dacă universitatea ar avea bani, cu siguranță că nici protestele nu ar exista.

Sunt două sentinţe judecătoreşti în baza cărora profesorii ar trebui să-şi primească drepturile salariale. Una expiră în decembrie 2017, iar cealaltă anul viitor.

Sava Ianici mai spunea despre rectorul Bichescu că: „I-am cerut printr-o adresă, să ne autentifice, printr-o semnătură, acele acte. Nu a spus că nu vrea să le semneze, dar au trecut deja 15 zile și noi considerăm că trebuie să fie respect din partea rectorului față de angajați, pentru că noi l-am ales pe domnul rector. În primul rând, el trebuie să ne reprezinte interesele. Dacă trec deja 15 zile și noi nu putem să certificăm niște documente pe plan intern, deja eu consider că e o problemă din punct de vedere al funcționalității”, este de părere Ianici, care se teme că se va prescrie soluţia instanţei.

Powered by Jasper Roberts - Blog