Menu

Articol

Protest studenţesc, la Reşiţa: „Vrem decanul înapoi!”

Mult mediatizatul protest al studenţilor şi profesorilor de la Facultatea de Inginerie şi Management a Universităţii „Eftimie Murgu” Reşiţa a avut loc astăzi la prânz în curtea instituţiei. N-au fost prezente sute de persoane, după cum lăsau unii să se înţeleagă, ci doar vreo 30 de studenţi şi profesori.

Vorbitorii au spus că mulţi n-au venit din cauza presiunilor ce s-au făcut asupra lor. De teamă, nu s-au dat nume, dar a fost lesne de înţeles de unde au venit acestea, în condiţiile în care rectorul Andrade Bichescu preciza clar într-un e-mail trimis colegilor săi:  „Cine vrea să promoveze imaginea UEMR este invitat să participe la campania organizată la nivel instituţional, cine vrea să distrugă universitatea este liber să plece”. În aceste condiţii, mulţi au preferat să stea de-o parte, să nu-şi bată singuri cuie în talpă! 

Surprinzător, studenţii protestatari nu au făcut referire doar la revocarea din funcţie a fostului decan Sava Ianici, ci au dezvoltat şi alte teme legate de nemulţumirile generale, ceea ce, în bună măsură, a diluat mesajul inţial al protestului, cel de susţinere a lui Sava Ianici.

Astfel, în opinia liderului studenţilor protestatari, Emanuel Bunceanu, Senatul Universităţii nu a respectat procedura în cazul revocării fostului decan, în condiţiile în care rectorul Bichescu era plecat la Bucureşti în ziua respectivă, iar pe Ianici nu l-a înştiinţat nimeni înaintea şedinţei despre decizia ce avea să fie luată împotriva sa. „Dl decan Sava Ianici a fost revocat din funcție ilegal, fără să se respecte procedurile legale. Vreau să vă spun că noi, cei care protestăm, nu suntem marionete, nu facem jocul unor anumitor profesori, noi încercăm să luptăm pentru corectitudine. E dreptul nostru să ne exprimăm opinia”, a spus Buceanu.

Studentul a abordat şi problemele legate de complexul cămin-cantină, ale cărui lucrări trebuiau finalizate în urmă cu trei ani, ale sălii de sport din Moroasa, de fuziunea prin absorbţie cu Universitatea Politehnica Timişoara, dar şi de cele privind salariie profesorilor, întrebând dacă aceştia vor mai fi plătiţi sau nu din vară.

Preşedintele onorific al Sindicatului FIRES, din UEMR, a vorbit tot despre revocarea lui Sava Ianici din funcţia de decan: „Am discutat cu doi-trei studenți, i-am întrebat de ce se adună aici. Mi-au spus că sunt în esență două puncte: revocarea domnlui decan Ianici și fuziunea cu Politehnica din Timișoara. Primul punct este un abuz, cred că este chiar o situație de domeniul penalului. Iar pentru al doilea, am transmit pe rețeaua de intranet a universității un e-mail în care am încercat să explic de ce nu se dorește această fuziune: banii din salarii pe care i-ar pierde cei din conducerea UEM”.

Sava Ianici nu a vrut să comenteze decizia , precizând doar că aşteaptă explicaşii din partea Senatului referitoare la legalitatea hotărârii luate împotriva sa.

După jumătate de oră de protest, în lipsa rectorului Andrade Bichescu, prorectorul Cristian Chioncel a acceptat să discute punctual cu o delegaţie a studenţilor. Din capul locului, Chioncel a lămurit măsura revocării decanului Ianici: „În UEMR o astfel de decizie se ia la nivel de Senat. Nu sunt eu în măsură să decid legalitatea sau nelegalitatea ei. Decizia stă în picioare, valabilitatea va sta sub semnul îndoielii dacă va exista o acţiune de constatare că s-a încălcat ceva.”

La celălalte probleme ridicate de studenţi au existat răspunsuri mai mult sau mai puţin satisfăcătoare, dar ele nu vor rezolva problema pentru care au protestat astăzi.

Powered by Jasper Roberts - Blog