Menu

Articol

Reşiţenii rămaşi fără sălaşe aşteaptă ca primăria să se ţină de promisiune

La începutul acestei săptămâni muncitorii primăriei au început să demoleze grădinile improvizate şi „căbănuţele” ridicate de reşiţeni în zona Deal Moroasa-Grădiniţă. Municipalitatea spune că această măsură vine în urma deciziei de a ridica aici mai multe blocuri ANL destinate medicilor tineri ce solicită o locuinţă şi care vor să lucreze în oraş.

Pentru a obţine finanţare, este nevoie de un studiu de fezabilitate ce nu poate fi făcut decât pe un teren liber de sarcini, data limită de depunere a documentelor este finalul lunii aprilie. Lucrările au ţinut până ieri, 7 februarie, dar astăzi în locul muncitorilor fiind cei din Mociur care căutau fier sau alte rămăşiţe ce pot fi valorificate.

Locuinţe de până la 100 de metri pătraţi

Dacă totul va merge bine, proiectul ar conţine cinci blocuri cu un total de 30 de apartamente, imobilele vor fi de tipul P+2, cu două apartamente pe fiecare nivel, suprafețele fiind cuprinse între 60 și 100 de metri pătraţi.

Numai că, reşiţenii din cartier care au avut aici de zeci de ani grădini cu legume, flori, pomi fructiferi şi spun ei, au investit mii de lei pentru a-şi face anexe nu sunt foarte încântaţi. Mai mult decât atât aceştia sunt supăraţi pentru modul în care s-a pus în mişcare lucrarea de demolare. Aceştia spun că au fost luaţi prin surprindere, iar dacă ştiau o dată exactă ar fi boicotat începerea lucrărilor.

„Cred că aveam nevoie de mai mult timp. Dacă ştiam, sigur ne-am fi pus în faţa utilajelor. Unde să ma apuc de lucru şi să adun tot în ianuarie când zăpada a fost de jumătate de metru, poate chiar mai mare? Abia am reuşit să mai salvez ceva din munca de ani de zile. Primarul trebuia să vină să vadă cum arată zona când era totul înflorit şi legumele coapte”, spune unul dintre cei reşiţenii care avea un sălaş pe deal. Acum lucrurile par să se fi calmat, dar reşiţenii aşteaptă cu nerăbdare să vadă ce se întâmplă şi speră ca proiectul să nu fie doar „praf în ochi”. „Faptul e consumat, important este să se şi ţină de promisiune şi să facă blocurile, nu să fie doar o rpomisiune în an electoral”, a mai spus omul.

Pe de altă parte, în Reşiţa nu s-a mai construit un bloc nou de ani de zile, ultima construcţie de acest gen fiind dată în folosinţă în 2015, iar în 2018, pe listele de aşteptare pentru o locuinţă erau deja înscrise 32 de persoane - locuinţe ANL, 62 persoane - locuinţe din fondul de stat, 67 persoane - locuinţe sociale.

Preaviz de 20 de zile pentru igienizarea dealului

Conform comunicatului primăriei Reşiţa în data de 20 decembrie 2018, „chiriaşii au fost înştiinţaţi că începând cu anul 2019 contractele de închiriere a grădinilor nu se mai prelungesc, conform H.C.L. 448/20.12.2018, prin care s-a aprobat suspendarea posibilităţii de prelungire a contractelor de închiriere a terenurilor situate în intravilanul/extravilanul municipiului Reşiţa, cu destinaţia de curte/grădină, până la aprobarea PUG-ului Municipiului Reşiţa”.

„În adresa respectivă, chiriaşilor li s-a dat un termen de 20 zile de la notificare să ridice gardurile şi să igienizeze zona pentru efectuarea măsurătorilor. Din păcate, niciunul dintre foştii chiriaşi nu au reacționat la notificări, ca atare, angajaţii Direcţiei de Întreţinere şi Reparare a Patrimoniului au trecut la demolarea anexelor construite, igienizarea şi pregătirea terenurilor pentru a se putea efectua măsurătorile impuse de Agenţia Naţională pentru Locuinţe”, se arată tot în comunicatul emis.

 

Powered by Jasper Roberts - Blog