Menu

Articol

Rochie de mireasă din Banat de aproape 200 de ani! Rochia a fost expusă la Reşiţa

La Casa de Cultură a Sindicatelor din Reşiţa, astăzi a avut loc un spectacol coral şi o expoziţie, cu tema „Portul Tradiţional Bănăţean şi Tradiţii Pascale”. Concertul coral a fost susţinut de Corul Protopopiatului Reşiţa, Corul „Armonia” din Bocşa Română şi Corala „Lira 2010” a Primăriei Reşiţa. Expoziţia de costume populare a fost organizată cu sprijinul unor instituţii şi persoane private, care şi-au adus exponatele la eveniment. Una din „vedetele” expoziţiei a fost Rochia de Mireasă din Mehadica, costum făcut în anul 1839, cu 178 de ani în urmă!  Rochia de Mireasă din acele vremuri se compunea (după cum scrie pe eticheta alăturată rochiei) din: cârpă, ciupag, cătrinţă, poale, targă, brâu, brăcinari, ştrimfi de lână (ciorapi) şi poacini (opinci).

„Este anul în care ortodocşii şi catolicii sărbătoresc împreună cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii şi, pentru aceasta, ne-am dorit să marcăm şi noi momentul în spaţiul acesta elevat, care este Casa de Cultură din Reşiţa, să sărbătorim împreună acest eveniment. Am fost ajutaţi pentru organizarea evenimentului de asociaţia umanitară condusă de Tudoriţa Nicula, de Liliana Chiosa, au fost cu noi pictorul şi sculptorul Francisc Matiaş, apoi, soţii Ionaşcu, de la Casa Tradiţiei şi Meşteşugului Popular din Câlnic, cu această extraordinară doamnă Liliana Ionaşcu, care face costume populare noi, după modele tradiţionale, dar are şi o colecţie valoroasă de costume foarte vechi. Costume autentice, vechi şi valoroase, ne-au adus din colecţiile lor particulare doamna Liliana Chiosa, interpretă de muzică populară, doamna Mădălina Chiosa, profesoară de la Colegiul Economic al Banatului Montan”, a declarat preşedinta Comisiei de femei din cadrul Ligii Pensionarilor Caraş-Severin, Maria Radu.

Pe lângă concertele corale, spectatorii au beneficiat şi de un bonus muzical, oferit de profesoara de canto de la Liceul de Arte Sabin Păuţa Reşiţa, Elena Cozâltea - voce, împreună cu Cristian Roşoagă - clape.  Doctorul în istorie, Mircea Taban, de la Muzeul Banatului Montan din Reşiţa, a vorbit despre semnificaţiile spirituale, religioase şi cosmice ale ornamentelor de pe costumele populare, iar preotul Sergiu Emil Varga a vorbit despre semnificaţia zilelor din Săptămâna Mare, premergătoare Sărbătorii Paştelui.

Marian Apostol, directorul Casei de Cultură din Reşiţa, a fost de părere că acţiunea a fost reuşită şi extrem de interesantă, dar a remarcat şi faptul că publicul a fost restrâns. Atât de restrâns, încât concertele, iniţial programate în sala de spectacole, s-au desfăşurat în sala „Horaţiu Vornica”, unde au fost organizate şi expoziţia de costume şi cea de pictură şi de sculptură, astfel încât să se adune lume cât de cât. Concluzia ar fi că publicul vorbeşte şi îndrăgeşte tradiţiile mai mult virtual decât în realitate!

Powered by Jasper Roberts - Blog