Menu

Articol

Romică Anculia a scăpat de puşcărie. Fostul director al APIA a ispăşit o pedeapsă de 4 ani şi 4 luni

Romică Anculia

Tribunalul Timiş a respins ca nefondată contestaţia declarată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara, împotriva sentinţei penale nr. 4129/29.08.2018 pronunţată de Judecătoria Timişoara în dosarul nr. 21850/325/2018, prin care fostul director al APIA Caraş-Severin, Romică Anculia, era pus în libertate.

Romică Anculia a fost unul dintre apropiaţii lui Sorin Frunzăverde care, la un moment dat, în 2008, a şi fost propus să candideze la Camera Deputaţilor din partea Partidului Democrat Liberal. A pierdut lamentabil, însă nu a dezarmat. Profitând de influenţa în judeţ a PDL, precum şi de funcţia sa, cea de şef al APIA Caraş-Severin, a pus la cale o adevărată reţea infracţională, cu scopul de a frauda subvenţiile europene ce se acorDau pentru întreţinerea pajiştilor.

În dimineaţa zilei de 27 aprilie 2011, a fost săltat de mascaţi de la locuinţa sa din Reşiţa. Aceeaşi soartă au avut-o şi foştii primari din Socol, Valentin Ghiţă, şi Oţelu Roşu, Iancu Simion-Simi. Au urmat judecarea acestuia în peste zece dosare, el fiind  condamnat și încarcerat pentru comiterea infracțiunilor de complicitate la luare de mită în formă continuată, trafic de influență în formă continuată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, asociere pentru săvârșirea de infracțiuni și abuz în serviciu. Pentru că unele fapte au fost  recunoscute, a beneficiat de reducerea pedepselor.

A atras după el primari, precum: Iancu Simion-Simi, care la vremea respectivă era ŞI secretaul general al PDL Caraş-Severin, Valentin Ghiţă, Viorel Roşca, împreună cu viceprimarul Ion Ţicheriu, amândoi din Brebu, Ioan Moşoarcă, din Grădinari, dar şi pe oamenii de afaceri Tudor Jurj-Lugoj, şi Emil Bulboacă. Unii au făcut puşcărie, alţii au fost condamnaţi cu suspendare. Lista cu primari şi oameni de afaceri implicaţi este cu mult mai lungă.

În total, cel alintat "seniorul feudal" a executat în puşcărie o pedeapsă 4 ani şi 4 luni, dintr-o pedeapsă totală ce depăşeste cu mult zece ani.

Din celebra trupă infracţională constituită în mandatele în care judeţul a fost condus de Sorin Frunzăverde, şi el condamnat cu susapendare, în puşcărie se mai află Ionesie Ghiorghioni, fost deputat PDL şi vicepreşedinte al Consiliului judeţean, căruia magistraţii timişoreni i-au respins propunerea de liberare condiţionată formulată de conducerea Penitenciarului Timişoara.

Powered by Jasper Roberts - Blog