Menu

Articol

Se răceşte vremea şi vin ploile! La iarnă, s-ar putea să fie ger şi să ningă!

„De mâine, vremea va intra într-un proces de răcire, începând dinspre regiunile vestice, şi tot de acolo vor începe şi precipitaţiile, în noaptea de duminică spre luni. Precpitaţiile vor fi mai consistente şi vor cuprinde cea mai mare parte a ţării în noaptea următoare, aceea de luni spre marţi şi în cursul zilei de marţi. Vor fi posibile cantităţi de peste 40-50 de litri pe metru pătrat, îndeosebi în zona Carpaţilor Meridionali, în Moldova, în Oltenia, în Banat, şi în acest sens, vom emite, cu siguranţă, avertizări meteo, mâine la prânz sau, cel mai probabil, duminică dimineaţă, pentru că, aşa cum spuneam, intensitatea mai mare a fenomenelor va fi începând de duminică noaptea”, a spus directorul executiv al Administrației Naționale de Meteorologie, Florinela Georgescu, la videoconferinţa, organizată, astăzi, prezidată de ministrul Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan, având ca obiect pregătirea pentru sezonul rece 2017-2018.

Temperaturile vor scădea cu 10-15 grade

„Va fi din ce în ce mai rece, până spre sfârşitul lunii, astfel că între 25 şi 28 octombrie, temperaturile vor fi şi cu 10-15 grade mai coborâte faţă de cele pe care le-am avut zilele acestea (astăzi, temperatura maximă în vestul ţării a fost de 24 de grade celsius, iar în sud-vest, la Turnu Severin, a fost de 28 de grade - n.n.). În aceste condiţii, în zona montană cea mai înaltă, vor fi posibile şi precipitaţii mixte”, a mai precizat directoarea Florinela Georgescu.

În noiembrie, probabil, va fi ca toamna, iar în decembrie, ca iarna

Luna noiembrie va fi cu temperaturi mai ridicate, apropiate de norma climatologică, cu temperaturi maxime ale zilelor de până la 14-16 grade celsius, în zilele cele mai călduroase, şi cu precipitaţii excedentare, a mai spus directorul Meteo, iar la iarnă, în decembrie şi ianuarie, s-ar putea să fie ger şi să ningă! Ceea ce n-ar fi chiar de mirare, având în vedere că temperaturile normale pentru decembrie pot include temperaturi minime de sub minus 10 grade Celsius. Nu este cu totul exclus să fie şi viscol (!). Luna ianuarie, statistic vorbind, fiind cea mai rece din calendar, ne putem aştepta la ger, luând în considerare şi semnalele altor centre climatologice din Europa.

Suntem mai pregătiţi ca niciodată!

La videoconferință au participat ministrul Transporturilor, Felix Stroe, ministrul Energiei, Toma Florin Petcu, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Ștefan Ioniță, precum și directoarea Administrației Naționale de Meteorologie, Florinela Georgescu.

Referitor la drumuri, ministrul transporturilor, Felix Stroe, a spus că niciodată România n-a fost atât de pregătită să întâmpine zăpezile cu sare şi cu utilaje.

La sediul Instituției Prefectului Caraş-Severin, au asistat la videoconferinţă subprefectul Sebastian Purec, vicepreşedinteel Consiliului Județean, Ionuţ Popovici, inspectorul-șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență, inspectorul șef al Inspectoratului de Poliție Județean, precum și șefii secțiilor județene de drumuri naționale.

Powered by Jasper Roberts - Blog