Menu

Articol

Sfințirea bisericii românești ”Sf. Parascheva” din Gyula - Ungaria

Autor: 

Sărbătoarea Sfintei Parascheva din acest an (14 octombrie 2017) a fost motiv de bucurie pentru credincioșii ortodocși români din Ungaria. În orașul Gyula, în cartierul numit ”Orașul Mic Românesc” sau ”Gyula Mică”, la singura biserică aparținând Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria care are hramul Sf. Parascheva, după ample lucrări de restaurare care au fost executate aici în ultimii doi ani, locașul de cult a fost resfințit și a fost sărbătorit, totodată, și hramul bisericii.

Lucrările efectuate au constat în înlocuirea pardoselii și rezolvarea definitivă a problemei igrasiei, prin tăierea zidurilor și izolarea pereților, Sfânta Masă a fost acoperită cu plăci de marmură, în jurul bisericii au fost montate alei noi, din cărămidă, iar locașul de cult a fost împodobit cu mobilier bisericesc nou. Totodată, pereții bisericii au fost înfrumusețați cu foarte multe icoane bizantine, din colecția personală a lui Gabriel Gurzău, membru în Consiliul Parohial, care alături de dr. Robert Cosma, a sprijinit financiar lucrările ce au avut loc sub coordonarea pr. paroh Petru Pușcaș. Membri ai Consiliului Parohial sunt şi Tiberiu Juhasz, președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU) şi Mihai Cerhati, președintele Autoguvernării Românești din Gyula. În biserică se găseşte un veșmânt al Sf. Parascheva, dăruit în anul 2006 de PF Părinte Patriarh Daniel, pe vremea când era Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.

PS Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria,  a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească, împreună cu un numeros sobor de preoți și diaconi, din Ungaria și România. La Sfânta Liturghie au participat credincioși din Gyula, Otlaca Pustă și împrejurimi, dar și din România, din localități apropiate, precum Pilu și Vărșand, sau din Arad și oficialități, din Ungaria și România, printre care Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula.

Toți cei prezenți au fost invitați apoi la o agapă comună, oferită la Centrul Cultural de la Liceul „Nicolae Bălcescu” din Gyula. Biserica ortodoxă românească din Gyula Mică a fost construită din cărămidă, între anii 1861-1864, pe locul unei biserici mai vechi, din pământ și șindrilă, fiind sfințită în 14 octombrie 1864 de Episcopul Procopie Ivașcovici al Aradului. Din 1992, biserica se află sub purtarea de grijă a pr. Petru Pușcaș.

Powered by Jasper Roberts - Blog