Menu

Articol

Şi păsările migratoare au ziua lor şi sunt sărbătorite de două ori într-un an

Începând din 2018, celebrararea „Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare” se va face de două ori pe an, în a doua săptămână a lunilor mai și octombrie, adică, la venirea şi la plecarea păsărilor. Acest lucru se va realiza prin prin campanii de informare și conștientizare publică, pentru cunoașterea amenințărilor la adresa păsărilor migratoare și pentru amplificarea mesajului de protecție a acestora, după cum se arată în comunicatul de presă al Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin.

În opinia specialiştilor, activitățile antropice nesustenabile, schimbările climatice şi poluarea au contribuit la declinul multor populații de specii migratoare, precum și la degradarea sau pierderea unor habitate naturale, în aria geografică de răspândire și pe căile lor de migrație.  

În România, desemnarea ariilor de protecție specială avifaunistică și implementarea planurilor de management ale acestor situri, incluse în rețeaua ecologică europeană de arii protejate „Natura 2000”, vor contribui la protecția și conservarea speciilor de păsări migratoare și a habitatelor naturale în care trăiesc. Anual, milioane de păsări dispar din cauza braconajului, capturării şi comerţului ilegal sau sunt afectate de poluare, defrişări, dezvoltarea infrastructurii, schimbările climatice, pierderea habitatelor de cuibărire şi de hrănire.

Pentru stoparea pierderii biodiversității este nevoie de îmbunătățirea cooperării internaţionale, prin implementarea eficientă a unor acţiuni coordonate şi concertate de conservare a speciilor de păsări migratoare.

În judeţul Caraş-Severin au fost declarate  şapte arii de protecţie specială  avifaunistică care au ca scop protecţia şi conservarea speciilor de păsări care la nivel european sunt rare sau pe cale de dispariţie: Cheile Nerei – Beușnița, Semenic - Cheile Carașului, Domogled - Valea Cernei, Munții Almăjului - Locvei, Munții Retezat, Cursul Dunării – Baziaș - Porțile de Fier, Depresiunea Bozovici.

Pentru a marca acest eveniment Agenția pentru Protecția Mediului Caraș-Severin va prezenta elevilor de la Școala Gimnazială nr. 8 Reșița materiale educaţionale în vederea conştientizării nevoii de protejare a păsărilor și a habitatelor lor. (Foto: ATLAS FM)

Powered by Jasper Roberts - Blog