Menu

Articol

Silviu Hurduzeu, Parcul Teiuş din Caransebeş şi „Reconstituirea” lui Lucian Pintilie

Preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu, aflat săptămâna trecută la Caransebeş, la un eveniment prilejuit de Ziua Mondială a Poştei, a zărit într-o vitrină câteva cărţi poştale care i-au stârnit nişte amintiri culturale.

„Mă bucur că am fost prezent şi acum, ca de fiecare dată, la această aniversare, şi pentru faptul că m-am reîntâlnit cu foştii mei colegi de la Oficiul Judeţean de Poştă Caraş-Severin. În plus, am fost martorii unei expoziţii inedite, prin care a fost scos în evidenţă rolul pe care Poşta Română l-a avut în societate de-a lungul timpului. Printre exponate am descoperit şi câteva cărţi poştale reprezentând Parcul Teiuş din Caransebeş, locul de unde a luat naştere pelicula ”Reconstituirea”, o dramă regizată de Lucian Pintilie în 1968, după nuvela omonimă a caransebeşeanului Horia Pătrașcu, ce pornește de la un fapt petrecut în anii ‘50 pe malul Timișului. Pelicula a fost aleasă drept cel mai bun film românesc din toate timpurile, de către Asociația Criticilor Români de Film”, a scris Silviu Hurduzeu pe pagina sa de Facebook..

Filmul artistic „Reconstituirea”, realizat în anul 1968, în regia lui Lucian Pintilie, este considerat una din capodoperele cinematografiei româneşti din toate timpurile. Filmul a fost subiectul unui imens scandal, fiind interzis din ordinul lui Nicolae Ceauşescu la câteva săptămâni după ce a fost proiectat pe ecrane. Mai puţină lume ştie, însă, că filmul a fost realizat după nuvela scriitorului Horia Pătraşcu, născut în Caransebeş. De altfel, şi subiectul nuvelei scrise de Horia Pătraşcu este inspirat de o întâmplare petrecută în Caransebeş, pe malul Timişului. Preşedintele Consiliului Judeţean Caraă-Severin, Silviu Hurduzeu, a ţinut să facă această precizare tocmai pentru a scoate în evidenţă legătura inedită şi foarte puţin cunoscută între filmul „Reconstituirea” şi oraşul Caransebş, între regizorul Lucian Pintilie şi scriitorul din Caransebeş, Horia Pătraşcu.

 

Powered by Jasper Roberts - Blog