Menu

Articol

Specialistele de la Oraviţa! Ce înseamnă să lucrezi pentru Schumacher şi Armani!

Fabrica textilă din Oraviţa, înfiinţată de Consiliul Local, din iniţiativa primarului Dumitru Ursu, şi-a început activitatea în luna mai, a.c. Aşa cum am scris la începutul anului, Primăria şi Consiliul Local Oraviţa au transformat grajdurile unor foste ferme în moderne hale de producţie şi au înfiinţat SC ORATEXT SRL. Cum pe piaţa confecţiilor se intră greu, primarul şi consilierii săi au găsit soluţia de a încheia un contract cu o firmă timişoreană de marcă, firmă care lucrează pentru prestigioase firme de vestimentaţie, Armani, Escada, Schumacher şi multe altele. Firma din Timişoara trimite materialele croite, iar la Oraviţa se realizează cusăturile.

În prezent, însă, în hala de producţie de la Oraviţa lucrează numai 18 angajate la maşinile de cusut. De ce numai 18, ne explică administratorul societăţii orăviţene, Camelia Bodea:

„Nu avem probleme cu materialele şi comenzile. În schimb avem probleme cu forţa de muncă. Nu găsim femei calificate. Din cele aproximativ 30 de fete calificate la Timişoara au rămas 20, acum avem 18. Unele pleacă singure, pe altele, trebuie să vă spun, le-am dat noi afară, pentru că nu fac faţă cerinţelor. La noi se lucrează la precizie de milimetru. Totul este măsurat, de la pasul cusăturii, până la distanţa cusăturii faţă de margine, lungimea restului de aţă, tot, tot. Partenerii din Timişoara vin săptămânal şi verifică stadiul lucrărilor la lotul de haine pe care le coasem. Acum, lucrăm la o rochie şi la o fustă extrem de pretenţioase, pentru Schumacher. Iată, fermoarul acesta când este închis nici nu se vede. Îmbinările trebuie să fie perfecte”.

Administratorul Camelia Bodea ne-a spus că ar putea să preia comenzi pentru lenejerie de pat şi halate, lucrări mai puţin pretenţioase, însă la care se lucrează cantităţi mari şi câştigul este mic. În schimb, o rochie pentru Schumacher costă şi 300 de euro, iar câştigul pe bucată este incomparabil mai bun. În aceste condiţii, în prezent, ORATEXT e în căutare de forţă de muncă, însă, numai calificată.

„Nu ne permitem să le instruim pe astfel de lucrări pretenţioase. Fetele care lucrează acum la noi sunt foarte bune. În luna mai au început cu salariul minim pe economie, dar, deja le-am crescut salariile”, a spus Camelia Bodea.

Lucrătoarele la maşinile de cusut primesc un salariu brut de 1.500 de lei pe lună, iar cele de la călcat, 1.300 de lei pe lună.

Powered by Jasper Roberts - Blog