Menu

Articol

Stăm prost la dezvoltarea economică, dar excelăm la faptele de corupție

Caraș-Severinul se numără printre județele „fruntașe“ la acte de corupție. Societatea Academică din România și Romaniacurata.ro au schițat o hartă a actelor de corupție comise, la nivel național, în perioada 2010 – 2014 în care găsim angajați ai statului, profesori, politicieni, oameni cu funcții importante în administrația locală și județeană.

În perioada despre care se vorbește, numărul total al condamnărilor definitive de acest gen a fost 76, dar între timp au trecut de 80. Din acest punct de vedere, Caraș-Severin se situează între primele zece județe din țară la fapte de corupție. Dacă e să ne raportăm la numărul de condamnări la 10.000 de locuitori, care este de 2,57, ocupăm chiar un loc pe podium corupției. Dintre acestea, 50 au fost cu suspendare, în 24 de cazuri au fost fraudate fondurile europene, 40 de condamnați au ocupat funcții importante la nivel de administrație locală și județeană, iar 48 dintre ei au lucrat în sectorul public. Cumulate, aceste pedepse ajung la 147 de ani de închisoare, cu sau fără suspendare.

Pe această listă, publicată de www.romaniacurta.ro  găsim nume de foști directori: Iacob Chișărău, fost primar și fost consilier județean, de la Moldomon Moldova Nouă, Romică Anculia, și el candidat în 2008 pentru Parlamentul României, Ianăș Roșeți – Consiliul Județean Caraș-Severin, Ilie Matei și Gheorghe Lotoroșanu – Primăria Municipiului Reșița. Condamnări au primit și polițiștii de frontieră: Gheorghe Valentin Moț, Flavius Nistoran și Dagalița Ion, dar și lucrătorii Inspectoratului pentru Situații de Urgență: col. rez. Teodor Neag, col. Vasile Tomoioagă, ofițerii Gabriel Ifrim, Marius Eugen-Afronie, Daniel Plocon, Valeriu Prundeanu, Eugen Ștefan, precum și subofițerii ISU: Iancu Hinda, Ilie Străin și Florin Țundrea.   

Cei mai mulți corupți au fost în administrație, primari, viceprimari și consilieri. Lista este deschisă de fostul și actual al comunei Zăvoi, Antonie Bunei și Ion Scobercea, ultimul condamnat cu suspendare, și continuă cu fostii primari din Oțelu Roșu – Iancu Simion-Simi, Prigor – Pavel Verindeanu, Luncavița – Ion Velescu, Forotic – Ion Stoia, Socol – Valentin Ghiță, Pojejena – Omer Radovancovi, Fârliug – Ion Borduz, Reșița – Liviu Spătaru, Armeniș - Ioan Vetreș, Grădinari – Ion Moșoarcă, Brebu – Mitea Viorel Roșca, iar alți primari aflați în funcție urmează ca și ei să părăsească postul înainte de terminarea mandatului.

Pe listă se mai găsesc: profesori, medici, administratori de firme, comisari gardă financiară, contabili, funcționari publici, un referent de primărie, un student, un polițist etc.

Powered by Jasper Roberts - Blog