Menu

Articol

Stere Gulea şi lungmetrajul „Moromeţii 2“ au primit aseară primele aplauze din partea cărăşenilor

Ultima seară a lunii octombrie 2018 a fost una specială pentru iubitorii de film din Oraviţa şi Reşiţa. Marcom Fantastic a adus în Caraş-Severin lungmetrajul „Moromeţii 2“, cu mult mai repede decât lansarea oficială ce va avea loc pe 16 noiembrie.

De ce o seară specială? Răspunsul este unul cât se poate de simplu. În primul rând regizorul Stere Gulea cel care a realizat şi primul film în urmă cu mai bine de 30 de ani, a stat faţă în faţă cu cinefilii şi a interacţionat cu cei prezenţi în sălile de cinema, iar în cel de al doilea rând, vorbim despre romanele lui Marin Preda, „Moromeţii“ şi „Viaţa ca o pradă“.

Filmul readuce pe ecrane celebrele personaje ale lui Marin Preda, continuând povestea familiei lui Ilie Moromete, şi-l are în prim-plan pe mezinul Niculae, singurul care a rămas alături de părinţii lui, dar vrea în continuare să meargă la şcoală, având doar trei clase terminate.

Anii 1945 şi 1946, surprinşi în filmul lui Stere Gulea, îl găsesc pe Ilie Moromete îmbătrânit, dar în continuare capul familiei. Trăirile ţăranilor din perioada de dinainte de colectivizare, când trebuiau să-şi dea cotele de grâne către stat sunt redate atent de Gulea prin prisma lui Horaţiu Mălăiele care a reuşit să scoată în evidenţă tristeţea lui Moromete.

Stere Gulea a explicat faptul că scenele au fost filmate tot în judetul Teleorman, iar pentru veridicitatea vremii, la casa lui Moromete s-au făcut unele mici modificări. „Sunt scene în care pe prispa casei stau două persoane. Am cerut să lungim prispa pentru a putea reda exact unul dintre momentele esenţiale ale familiei ţărăneşti acela de a se odihni după o zi plină de lucru“.

Un singur actor din „Moromeţii“ mai joacă în partea a doua a filmului. E vorba de Florin Zamfirescu, în rolul lui Ţugurlan. „Am decis să păstrez legătura pentru că este singurul personaj de „dreapta““, a spus regizorul.

Filmul este excepţional şi ar trebui văzut de toată lumea, în special de tineri, nu pentru că romanele lui Marin Preda sunt în programa şcolară, ci pentru faptul că perioada în care acţiunea se petrece este una importantă în istoria noastră, iar regizorul a reuşit să scoată în evidenţă acest aspect.

Powered by Jasper Roberts - Blog