Menu

Articol

„Surorile călătoare” promovează Reşiţa şi împrejurimile. Ce-ar fi de văzut la Reşiţa!

Două surori din Bucureşti, născute în Drăgăşani, Ramona şi Simy, pasionate de călătorie, au decis să scrie despre toate călătoriile interesante pe care le-au făcut în lume şi ţară. Ca orice fete deştepte care iau o astfel de decizie şi-au deschis un blog, pe care l-au intitulat „Surorile călătoare”, unde îşi consemnează impresiile de călătorie, însoţite de fotografii sugestive. Pe lângă faptul că-s tinere şi destul de talentate, au o scriere care curge limpede, mai sunt şi simpatice, de unde succesul întreprinderii lor nu a întârziat să apară. „Surorile călătoare” au scris despre Roma, Sicilia, Palermo, Atena, dar şi despre cetăţi medievale din România, despre litoralul românesc şi... despre Reşiţa. De fapt, articolul „10 locuri de văzut în Reşiţa şi împrejurimi”, este unul din cele mai recente, scris după ce surorile călătoare au vizitat Reşiţa (şi împrejurimile) la sfârşitul lunii iunie, începutul lunii iulie, când în municipiu se sărbătoreau Ziele Oraşului.

În deschiderea articolului lor, scris din păcate fără diacritice, aşa cum „le stă bine” tinerilor grăbiţi din zilele noastre, fetele îşi expun motivul pentru care au ajuns „tocmai la Reşiţa”:

„Poate va intrebati „ce cautati tocmai la Resita? Ca nu e mare lucru de vazut acolo.” Ei bine, am plecat intr-un info trip, tocmai cu scopul de a descoperi comorile ascunse ale Resitei si imprejurimile”

După ce fac o prezentare istorică a oraşului, „Surorile călătoare”, ne propun 10 locuri demne de vizitat în Reşiţa şi în împrejurimi. Le prezentăm şi noi, adăugând câteva obiective interesante, din perspectiva noastră.

Aşadar, 10 locuri de vizitat în Reşiţa şi împrejurimi, în opinia „Surorilor călătoare”, cu câteva extrase din argumentaţia autoarelor:

1. Centrul civic

Fără îndoială, în centrul civic, punctul cel mai important de atracţie îl constituie Fântâna cinetică a lui Constantin Lucaci. Una din cele 9 fântâni realizate de celebrul sculptor născut la Bocşa, fiind, în opinia unor cunoscători, cea mai frumoasă fântână a lui Lucaci, alături de cea de la Brăila. Cine ştie, poate, peste câtva timp, la Fântâna lui Lucaci se va adăuga şi Funicularul, dacă va fi amenajat că promenadă şi complex de sporturi extreme. Aici, la capitolul „centrul civic”, fetele călătoare nu au scris mare lucru.

2. Muzeul Locomotivelor cu Abur

„Muzeul din Resita cuprinde 16 exponate din diverse epoci de constructie. Locomotiva ce iese in evidenta e locomotiva RESICZA prima locomotiva cu aburi construita in  sud-estul Europei, la Resita, in 1872 dupa un prototip construit la Viena ce a fost pus in circulatie cu numarul 1. Resicza a avut numarul 2 si a fost folosita vreo 80-90 de ani, deservind mina de la Secu”, scriu surorile călătoare.

3. Muzeul Banatului Montan

„Este un muzeu ce dateaza de prin anii ’60, din initiativa societatii civile locale. Cladirea are o forma destul de neobisnuita pentru vremurile acelea, insa am aflat ca a fost construit dupa planurile unor cladiri din America. Gasiti aici peste 70.000 de exponate. Cele mai importante ni s-au parut cele din domeniul Istoriei Tehnicii ce reflecta activitatea industriala si miniera desfasurata in asezarile Banatului carasan.” - citat din surori.

De precizat ar fi că Muzeul din cartierul reşiţean Govânari nu a fost construit în anii '60, ci în perioada 1975 - 1987, clădirea fiind realizată după planurile arhitectului Şerban Antonescu.

4. Muzeul Cineastului Amator

„Muzeul Cineastului Amator din Resita este o initiativa privata ce isi propune cercetarea si readucerea in atentia publicului a miscarii de cineamatorism din Romania. Muzeul are o gama larga de aparatura utilizata de cineamatori (camere pe pelicula, aparate de proiectie, prese de taiat si lipit filme, filme pe pelicula), si piese ce au legatura cu industria si cultura cinematografica (postere de film, poze din filme, poze cu actori, programe de film).” - citat.

5. Poiana Golului şi Festivalul Custom Reşiţa

„Custom Resita este numele sub care s-au desfasurat zilele Resitei in anul Centenarului. Pe langa toate evenimentele ce aveau loc in centru, a fost organizat si un festival in Poiana Golului, aproape de Stema. Zona a fost amenajata superb, cu constructii din biciclete Pegas, expozitie moto, ateleriere de tatuaje, zone de relaxare si mancare. Ne-a placut tare mult atmosfera de festival, foarte relaxata si usor hippie.” - citat.

6. Stema oraşului de pe Dealul Golului

„In anii 1970 – 1971, atunci cand se pregatea „Aniversarea a 200 de ani de existenta” a constructiilor de masini la Resita, s-a stabilit sa se ridice pe dealul Golului, in locul cel mai vizibil din majoritatea partilor orasului, un simbol care sa reziste in ani si care sa indice si varsta acesteia.” - citat

7. Lanul de lavandă din Caraşova

„Nu-i asa ca si voi asteptati luna iunie cand Instagramul este inundat de poze in lanuri de lavanda si incercati sa descoperiti pe unde sunt ascunse? Noi stiam de una in Bulgaria, dar cu ocazia vizitei la Resita am descoperit-o pe cea din Caraşova.” - citat din articol, cu precizarea că „lanul” este de genul neutru şi acordul corect era „unul” şi „l-am descoperit”.

8. Ponton Casa Baraj din Văliug

„Locul e amenajat super dragut, cu zeci de sezlonguri si baldachine cu vedere la lac. Nu lipsesc de aici nici sporturile pe apa si plimbarile cu caiacul. Si va mai spunem doar atat: seara au loc petreceri unde DJ cunoscuti mixeaza pentru 1000 de oameni veniti chiar si din Timisoara.” - citat.

9. Calea ferată Anina-Oraviţa

„Este cea mai veche cale ferata Montana, construita intre 1848-1863. Denumita si “Semeringul Banatean”, functioneaza de peste 150 de ani. (...) Cum calea ferata a fost sapata in munti, am trecut prin 14 tunele si 10 viaducte, 134 curbe si drumuri inguste facute in stanca. Asta la o viteza ce nu depasea 20 km/h, in cele mai bune cazuri. Unele tunele au fost sapate parca la milimetru, fiind imposibil sa scoti mana pe geam. Aici viteza trenului nu depaseste 5 km/h. Din cauza asta, calatoria cu trenul pe cei 33 km dureaza 2 ore, dar am avut parte de peisaje care-ti taie rasuflarea. ” - citat

10. Oraviţa

„Oravita a fost pentru noi surpriza calatoriei in info tripul de la Resita. Nu era initial in program, dar cum ploaia a incurcat putin planurile, ne-am plimbat pe cea mai veche cale ferata Montana din Romania si am ajuns la Oravita. De la Teatrul Mihai Eminescu, cel mai vechi teatru de pe teritoriul Romaniei, pana la Farmacia Knoblauch, cea mai veche farmacie miniera din Romania, am avut parte de o plimbare de neuitat.” - citat.

Încă 5 propuneri

Acestea sunt cele 10 propuneri făcute de fetele călătoare, demne de a fi vizitate la Reşiţa şi în împrejurimi. Frumoase şi interesante propuneri, descrise destul de frumos din cuvinte şi imagini. Noi mai adăugăm la Reşiţa şi împrejurimi: 11. Parcul Zoologic; 12. Dealul Crucii (unde a fost instalat cel mai mare tun din vremea revoluţiei paşoptiste, tunul „Baba”, cu care trupele revoluţionare reşiţene s-au apărat de trupele imperiale austriece); 13. Cheile Caraşului: 14. Chaile Gârliştei; 15. Lacul Secu.

Articolul pentru care reşiţenii ar putea să le mulţumească surorilor călătoare îl puteţi citi integral deschizând următorul link:

https://surorilecalatoare.com/10-locuri-de-vazut-in-resita-si-imprejurimi/

(foto. deschidere - surorilecalatoare.com)

Powered by Jasper Roberts - Blog