Menu

Articol

Turism ca la români! Terme romane, de 2000 de ani, îngropate sub asfalt, la Băile Herculane

În vara anului 2015, primarul oraşului Băile Herculane, Nicuşor Vasilescu, anunţa „o descoperirea senzaţională!” Atunci, în luna iunie, 2015, ziariştii s-au adunat buluc să vadă şi să dea de ştire că la Băile Herculane s-a găsit dovada că romanii făceau băi termale în urmă cu 2000 de ani! Am fost şi noi acolo şi, în 25 iunie 2015, am scris, printre altele:

„O descoperire senzaţională a fost făcută, la începutul acestei săptămâni, la Băile Herculane, pe strada Castanilor, în dreptul Pavilionului Traian, în timpul unor lucrări de excavare pentru apă şi canal. Descoperirea este considerată senzaţională de către primarul oraşului, Nicuşor Vasilescu, pentru atracţia turistică pe care spune că o va reprezenta cu siguranţă, iar, pe de altă parte, este considerată excepţională de către arheologi, pentru valorea istorică a descoperirii”.

„Un noroc formidabil! Le vom pune sub sticlă!"

Tot atunci, primarul Vasilescu spunea că a fost vorba despre un noroc formidabil, deoarece canalul săpat pentru amplasarea conductei a prins un colţ al unui perete, despre care nu se ştia ce poate reprezenta.

„Am chemat arhelogii de la Caransebeş, care au început săpăturile. Aceştia şi-au dat seama că este vorba despre nişte terme romane, practic nişte bazine, foarte bine conservate. Cred că va fi cea mai tare descoperire, cea mai tare dovadă că Băile Herculane este staţiune balneară de 2000 de ani! Sunt bazine termale, întregi. Deci camere întregi! Cu tencuială albă pe ele, pereţii sunt tencuiţi cu alb. Este ceva fantastic! Sunt câteva bazine. S-au găsit şi monede din vremea împăratului Comodus”, a precizat Nicuşor Vasilescu, primarul oraşului, care, împreună cu arheologii a discutat şi varianta ideală de punere în valoare a vestigiilor istorice.

Varianta era ca bazinele în care romanii făceau baie şi se tratau la Băile Herculane să fie acoperite cu o pardoseală de sticlă, pentru a putea fi văzute de turişti. Bazinele urmau să fie luminate şi ventilate, iar în spaţiul de sub sticlă era prevăzut să fie aşezate diferitele obiecte găsite în sit. Pentru ca situl să poată fi vizitat, centrul oraşului urma să fie pietonal.

Ce s-a vrut şi ce s-a făcut! Termele au fost îngropate

Între timp, primarul Nicuşor Vasilescu a fost acuzat de abuz în funcţie şi cercetat. Este cercetat în continuare! Iar soluţia găsită pentru vestigiile istorice a fost ca ele să fie îngropate sub şosea! Termenul de specialitate este că „au fost puse în conservare”. Conservarea înseamnă că termele au fost acoperite cu nisip, apoi, cu pietriş şi peste ele s-a turnat asfalt.

Rămâne să fie puse în valoare altă dată. Când vor fi bani. Sau, poate, le vor descoperi alţii, peste 2000 de ani!  

Powered by Jasper Roberts - Blog