Menu

Articol

Universitatea are nevoie de Reşiţa, la fel cum Reşiţa are nevoie de universitate!

Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa se pregăteşte pentru sesiunea de admitere de toamnă, înscrierile fiind stabilite pentru perioada 12-25 septembrie 2016. La fel ca pentru orice universitate din ţară, viitorul instituţiei de învăţământ reşiţene depinde fundamental de numărul studenţilor admişi, aceasta pentru că obiectivul universităţii constă în educarea studenţilor, cât şi pentru faptul că finanţarea universităţii se face pe cost echivalent unitar per student, adică bugetul alocat este direct proporţional cu numărul de studenţi.

Noua conducere a universităţii reşiţene încearcă să îi convingă atât pe absolvenţii de liceu, cât şi întreaga comunitate din municipiul Reşiţa şi din judeţ, că instituţia a traversat perioada de frământări şi se aşază pe o temelie solidă.  În acest sens, conducerea a cerut cadrelor didactice să înceapă o nouă etapă cu acceptarea unor sacrificii financiare. Salariile au fost aduse la nivelul minim şi au fost eliminate indemnizaţiile de merit.

„Un sacrificiu necesar”

„Indemnizaţiile de merit erau, oricum, acordate preponderent în funcţie de postul de conducere ocupat şi mai puţin în funcţie de cercetarea ştiinţifică şi de performanţă. Este adevărat, acest sacrificiu pe care îl cerem, pentru o perioadă limitată, îi afectează mai mult pe cei care au beneficiat de avantajele unor funcţii de conducere, care şi aşa erau mai bine plătite şi aveau sporuri de conducere. Suntem convinşi că nu este uşor şi că nu toţi se vor alinia cu înţelegere la demersul nostru. Dar, în momentul în care situaţia financiară este proastă şi vrem să dăm un semnal către minister, către comunitate, că putem să ne unim, să funcţionăm mai departe cu bune rezultate, credem că este un sacrificiu necesar”, spune prorectorul Universităţii „Eftimie Murgu” din Reşiţa, conf. univ. dr. ing. Cristian P. Chioncel.

În oraşe aflate în recesiune, s-au înfiinţat universităţi!

„Ştim cu toţii că imaginea universităţii este importantă pentru încredere şi atractivitate. Nu vrem să minţim pe nimeni cu o imagine falsă, dar, noi credem că putem să ajutăm municipiul Reşiţa. Noi avem nevoie de Reşiţa, de sprijinul şi încrederea comunităţii, aşa cum şi Reşiţa are nevoie de noi. Nici municipiul Reşiţa nu traversează o perioadă fastă din punct de vedere economic. Dar, vreau să amintesc că, de exemplu, în Germania, în oraşe care au avut căderi economice din cauza crizei în unele ramuri industriale, s-au înfiinţat universităţi. Tocmai pentru a revigora viaţa economică şi socială a acelor oraşe. Noi credem că o micşorare a dimensiunii universităţii, o scădere a rolului ei în oraş şi judeţ, să nu mai vorbim de desfiinţarea universităţii, ar fi un dezastru pentru Reşiţa! Cred că toţi ar trebui să fim conştienţi de acest fapt şi să sprijinim, după puteri, Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa”, a mai spus Cristian Chioncel.

Powered by Jasper Roberts - Blog