Menu

Articol

Ziua naţională a României în Anul Centenar, sărbătorită la Gyula, în Ungaria

Autor: 

Peste 300 de persoane au luat parte la Gyula, vineri, 7 decembrie, la recepţia organizată cu prilejul Zilei Naţionale a României, în Anul Centenar, de către Consulatul General al României la Gyula, sub coordonarea lui Florin Trandafir Vasiloni, consul general.

Dintre oficialităţile din sfera religioasă care au onorat aceste manifestări, au fost prezenţi PS Episcop Siluan, împreună cu numeroşi preoţi şi diaconi din cadrul Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria (EORU). Au mai fost prezenţi ambasadorul României în Ungaria, ES Marius Lazurca; Daniel Banu, consul general la Szeged, precum şi mulţi alţii, cum ar fi reprezentanţi ai mediului de afaceri, ai asociaţiilor patronale şi reprezentanţi ai camerelor de comerţ.

Mesajul transmis cu acest prilej de consulul general Florin Vasiloni a cuprins cuvântul de salut, de bun venit și de mulțumire adresat tuturor participanților, subliniind bucuria de a se adresa invitaților cu prilejul Zilei Naționale a României, în Anul Centenar 2018, la Gyula, oraș aflat în mijlocul comunității românești istorice din Ungaria. A vorbit apoi despre semnificațiile istorice ale actului marii Uniri de la Alba Iulia și rolul bisericilor istorice în realizarea lui, principiile și valorile care caracterizează România, în contextul actual, european și internațional, în care țara noastră contribuie activ la promovarea dialogului, menținerea solidarității și a dezvoltării economice și culturale durabile, pentru sine, pentru celelalte țări membre din Uniunea Europeană și partenere, mai ales în contextul preluării președinției rotative a Consiliului UE la începutul anului viitor.

Programul cultural oferit de CG Gyula a fost susţinut de formaţia Filarmonicii de Stat din Arad, condusă de maestrul Doru Orban; de artiştii lirici Florina şi Florin Mariş-Hinsu (Oradea); de artiştii populari Oana Marin şi Alex Sălăgean (Arad); Maria Tripon şi taraful din Negreşti-Oaş (Satu-Mare) şi Bianca Popa (Oradea), iar imnurile naționale ale României și Ungariei, de la deschiderea manifestării, au fost intonate de Corul „Pro Musica” din Gyula, din cadrul comunității românești din Ungaria.

Participanții au fost întâmpinați la intrare cu cocarde tricolore cu sigla Centenarului şi au vizionat o expoziție etnografică prezentată prin sprijinul Primăriei oraşului Negreşti-Oaş.

Recepţia oficială oferită de către Consulatul General al României la Gyula a oferit posibilitatea tuturor participanţilor să guste tradiţionalele bucate, băuturi şi vinuri româneşti.

Powered by Jasper Roberts - Blog