Prof. univ. dr. Doina Bogdan-Dascălu, istoric literar, scriitor, critic literar, din Timişoara, născută la Reşiţa, în 27 noiembrie 1942, a fost sărbătorită, ieri, la Reşiţa, într-un periplu cu întâlniri şi dezbateri desfăşurate la Colegiul Naţional „Diaconovici-Tietz”, Biblioteca Germană „Alexander Tietz” şi la Universitatea „Eftimie Murgu”. La întâlniri a participat un public numeros, alcătuit din profesori, elevi, oameni de cultură, scriitori, prieteni etc. Evenimentul a constituit un prilej de evocare a scriitorului, jurnalistului şi dascălului Alexander Tietz ( născ. 9 ian. 1898 - 10 iunie 1878), unchiul scriitoarei Doina Bogdan-Dascălu.
În deschiderea evenimentului desfăşurat la Biblioteca Germană „Alexander Tietz” Reşiţa, după miniconcertul la voce şi chitară, susţinut de către grupul „Intermezzo”, cu Mariana Chirilovici şi Lucian Duca, preşedintele Forumului Democratic al Germanilor din Caraş-Severin, Erwin Josef Ţigla, a spus:
„Mulţumim pentru această introducere muziclă. Primul cântec a fost „Valsul Semenicului”, iar cel de-al doilea, un cântec prelucrat din folclorul autohton de dirijorul şi compozitorul Franz Stürmer, iar cântecele ne-au introdus în atmosfera acestei după-amieze în care ne străduim să ne cunoaştem şi să ne preţuim valorile, aşa cum spune şi titlul manifestărilor de astăzi. În 9 ianuarie s-au aniversat 120 de ani de la naşterea lui Alexander Tietz, despre care germanii din Banatul Montan spun că a fost cea mai importantă personalitate culturală a etniei, în secolul XX. De ce Alexander Tietz astăzi, la 120 de ani! Fiindcă avem în mijlocul nostru o adevărată doamnă, o doamnă a culturii Banatului Montan şi a Banatului în întregimea sa. care s-a format sub umbrela culturală a lui Alexander Tietz”.
„Am fost ca şi copilul lui Alexander Tietz”
Doina Bogdan-Dascălu a mărturisit că ea şi surorile ei se pot considera ca şi copiii lui Alexander Tietz. Alexander Tietz şi soţia sa, Stela, nu au avut copii, însă unchiul Alexander le-a înconjurat cu dragoste şi le-a îndrumat paşii, s-a ocupat de educaţia lor, ca şi când ar fi fost proprii lui copii.
„Vă mulţumesc pentru primire. Mă sim ca acasă aici şi, văzându-i efigia de pe afiş, parcă îl văd aici pe unchiul meu, Alexander Tietz. Parcă mă simt la Driglovăţ, unde urcam scările ca să-l văd pe el şi pe mătuşa mea. parcă mă simt la Văliug, unde am petrecut anii copilăriei, alături de familie, de mătuşa şi unchiul, care aveau o casă acolo. (...) Bucuria de a reveni în Reşiţa natală este dublată de sărbătorirea a 120 de ani de la naşterea lui Alexaner Tietz. (...) În Reşiţa, din câte am aflat, primul bust ridicat a fost cel al lui Alexander Tietz, despre care apunea domnul Ţigla că a fost realizat de Horia Flămând”. a spus Doina Bogdan-Dascălu şi a mai povestit despre erudiţia lui Alexander Tietz, despre lecţiile făcute împreună cu acesta, despre drumeţii, excursii, despre ieşirile pe Semenic pentru coborâri cu schiurile.
„În pieţe au crescut statui”
Pentru a sublinia importanţa oamenilor de cultură dintr-un spaţiu, dar şi importanţa monumentelor dedicate acestora, Doina Bogdan-Dascălu a recitat poemul, „Oraş în noapte”, de Lucian Blaga, care se încheie cu versurile:
„Sec şi sterp, oricum ar fi, îşi are
şi oraşul rodnicia lui.
Din seminţe ce-au căzut pe piatră,
în pieţe au crescut statui.”
Originalitate şi sensibilitate, diplome şi medalii
Evenimentul a continuat cu lansarea volumului „In Honorem Magistrae Doina Bogdan-Dascălu - 75”, publicat de Academia Română Filiala Timişoara - Institutul de Studii Banatice „Titu Maiorescu”, volum realizat prin colaborarea a patru colegi de la filiala timişoreană a Academiei Române, printre care şi directorul Institutului de Studii Banatice „Titu Maiorescu”, Ioan David, care a vorbit despre personalitatea Doinei Bogdan-Dascălu, autoare a unor lucrări ştiinţifice, precum şi a unor volume de eseuri şi de poezie.
Despre scrierile Doinei Bogdan-Dascălu, în special despre poezia acesteia, a vorbit filologul Ada D. Cruceanu, care a subliniat originalitatea şi sensibilitatea autoarei.
Amfitrionul întâlnirii, Erwin Josef Ţigla a acordat medalii aniversare, „Alexander Tietz - 120 de ani”, sărbătoritei Doina Bogdan-Dascălu, diirectorului Editurii David Press Print - Daniela Florian, directorului Institutului de Studii Banatice „Titu Maiorescu” - Ioan David, iar Doinei Bogdan-Dascălu i-a înmânat diploma de membru de onoare al Asociaţiei Germane de Cultură şi Eduaţie a Aulţilor Reşiţa. Şi directorul Bibliotecii Judeţene „Paul Iorgovici” Caraş-Severi, Clara Maria Constantin, i-a acordat Doinei Bogdan-Dascălu o diplomă, respectiv „Paul Iogovici In Honorem”.