Menu

Articol

Ca la noi, la nimeni: au tăiat panglica degeaba!

În urmă cu zece zile, la Anina se inaugura centrul medical de permanenţă, eveniment notabil pentru o comunitate văduvită de un spital, în urma defiinţării acestuia în 2012. Pentru a da şi mai multă greutatea momentului, la tăierea panglicii au fost prezenţi viitorul coordonator al centrului, dr. Gelu Jenar, primarul Aninei, Gheorghe Românu, directorul DSP Caraş-Severin, Dănilă Miloş, şi prefectul Matei Lupu, reprezentantul Guvernului în teritoriu.

De la eveniment a lipsit reprezentantul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Caraş-Severin însă, iniţial, nu s-a dat importanţă acestui lucru. Mai târziu, după ce am văzut că respectivul centru n-a început să funcţioneaze de la 1 februarie, aşa cum se raportase peste tot în presă şi la televiziune, am început să ne întrebăm şi să scormonim după un răspuns. Aşa am aflat că echipa de medici ce urmează să deservească acest centru nu are contract cu CJAS, pentru plata serviciilor medicale. Nu există contract pentru că acest centru medical nu a fost cuprins în bugetul ministerului Sănătăţii cel care trimite banii prin Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate. Iar dacă nu există nici contract şi nici finanţare, nici medicii de familie nu sunt proşti să muncească pe de-a moaca. Temele au fost făcute pe genunchi, iar cine le-a făcut a sperat ca să vină şi finanţarea. A sperat şi acum suflă a pagubă.

Cei de la CJAS au tot trimis adrese la Bucureşti, dar în afară de promisiuni, nu există nimic concret. Iar lucrurile ar putea să ia o întorsătură dramatică în condiţiile în care şi centrele medicale existente în prezent: Constantin Daicoviciu, Bocşa, Bozovici şi Soceni ar putea avea mari probleme de funcţionare, din cauza majorării tarifului pentru serviciile medicale de la 11 lei la 40 lei/oră. Dacă nu va interveni o suplimentare din partea ministerului, aceste centre îşi vor înceta activitatea la sfârşitul lunii martie! 

Powered by Jasper Roberts - Blog