Menu

Articol

Defrişări, gunoaie, garduri electrice în zona Parcului Naţional Semenic – Cheile Caraşului

Grupul Ecologic de Colaborare Nera (GEC Nera) a monitorizat în data de 27 octombrie starea mediului, în special a patrimoniului natural, în zona rezervațiilor naturale Buhui – Mărghitaș şi Izvorul Bigăr, situate în interiorul sau în imediata apropiere a  parcurilor naționale Semenic – Cheile Caraşului şi Cheile Nerei - Beuşniţa.

Monitorizarea s-a făcut de către voluntarii organizației, special instruiți pentru astfel de activități, și a vizat de această dată identificarea agresiunilor cu care se confruntă patrimoniul natural, în special biodiversitatea, din aceste zone și impactul acestor agresiuni asupra promovării turismului în zona celor două parcuri naţionale.

Iată ce au constatat voluntarii GEC Nera:

„Pe traseul liniei ferate Oravița – Anina există grămezi de moloz, cladiri industriale abandonate şi prăbuşite, precum şi halde neprotejate de deșeuri miniere provenite de la fostele exploatări de minereu de uraniu din zona Lișava – Ciudanovița şi exploatări de cărbune din zona Anina. Conform informațiilor furnizate de localnici din orașul Anina, aici materialul din halde a alunecat prăbușindu-se în anii cu precipitații abundente peste căile de comunicații și gospodăriile populației.

Pentru atracțiile turistice ale traseului ( viaducte, tuneluri, poduri, etc ), toate cu o istorie de peste 150 de ani, în jurul cărora au luat naştere legende emoţionante, de regulă nu se oferă în timpul călătoriei materiale informative. În sezonul turistic voluntarii GEC Nera distribuie ocazional călătorilor publicaţii cu astfel de informaţii".

Pe traseul Anina – Oraşul Nou – Lacul Mărghitaş, aflat parţial în rezervaţia Buhui - Mărghitaş care este zona de protecţie integrală a PN  Semenic – Cheile Caraşului, voluntarii GEC Nera au constatat c[ sunt abandonate în pădure sau la periferia localităţilor un volum mare de ambalaje, gunoi menajer şi grămezi de moloz. În rezervaţie există multe cioate de arbori, arbori tăiaţi şi pregătiţi pentru transport precum şi rumeguş rezultat în urma tăierii lemnului. Unele drumuri laterale din rezervaţie sunt răvăşite de circulaţia utilajelor grele. În timpul evemnimentului de montorizare pe drumul dintre pensiunea Mărghitaş şi Oraşul Nou circulau camionete încărcate cu trunchiuri de copaci. Sub linia de înaltă tensiune din zona Mărghitaş pădurea a fost tăiată „la ras” deşi surse din administraţia parcului spun ca în avizul legal dat s-a recomandat extragerea parţială a arborilor. 

La fel şi pe traseul Cheile Minişului, la conflenţa pârâului Ştaier cu pârâul Miniş, există abandonate cantităţi mari de ambalaje din plastic. Pe marginea şoselei Anina – Bozovici care este situată pe malul stâng al pârâului Miniş, în zonă limitrofă cu rezervaţia naturală Izvorul Bigăr şi cu două sit-uri Natura 2000, deţinătorii de terenuri au montat gard electric pe lungimi de sute de metri. Măsura obstrucţionează accesul la apa din pârâu a animalelor sălbatice şi este în contradicţie cu Legea Ariilor naturale Protejate. În scopul îmbunătăţirii stării de conservare a patrimoniului natural al zonei se solicită Comisariatului Judeţean Caraş – Severin al Gărzii de Mediu Caraş – Severin luarea de măsuri concrete

"În scopul îmbunătăţirii stării de conservare a patrimoniului natural al rezervaţiei şi a stării de curăţenie din jurul localităţilor  se solicită  primăriilor Anina şi Ciudanoviţa, Comisariatului Judeţean Caraş – Severin al Gărzii de mediu Caraş – Severin şi Gărzii Forestiere Timişoara luarea de măsuri concrete. Asemenea măsuri au mai fost solicitate de GEC Nera şi în anii anteriori dar autorităţile şi structurile din teritoriu ale RNP Romsilva au invocat deficienţa de reglementare în activitatea de conservare a natuerii datorită lipsei unui plan de management aprobat al PN  Semenic – Cheile Caraşului,  situaţie care se menţine şi după 14 ani de la înfiinţarea administraţiei parcului", susţin cei de la GEC Nera.

Powered by Jasper Roberts - Blog