Menu

Articol

Drept la replică - din partea Consiliului Judeţean Caraş-Severin

Autor: 

Am primit pe adresa redacţiei, din partea Consiliului Judeţean Caraş-Severin, o replică la editorialul nostru de astăzi, cu solicitarea de a fi publicată. În virtutea dreptului la replică, redăm în continuare textul respectiv.

"Către : Publicaţia on-line „Argument-cs.ro”
In atenţia : domnului Victor Nafiru, redactor şef

Stimate domnule redactor şef,

În virtutea dreptului la replică, vă transmitem spre publicare punctul de vedere al Consiliului Județean Caraș-Severin cu privire la informaţiile apărute în editorialul „Colectarea selectivă a gunoaielor în politica românească”, publicat luni, 6 martie 2017.

Taxa de 80 lei, ce a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2017 prin Legea nr. 384/2013, se aplică operatorilor de salubritate pentru deșeurile depozitate, nu și pentru deșeurile colectate selectiv. Colectarea selectivă implică separarea deșeurilor pe 4 fracții: sticlă; plastic și metal; hârtie și carton; deșeuri reziduale. Totodată, în mediul rural prin proiectul Consiliului Județean Caraș-Severin au fost distribuite, gratuit, 16.800 unități individuale pentru compost, tocmai cu intenția de a reduce cantitatea deșeurilor reziduale.

Lucrările de la Centrul integrat de management al deșeurilor de la Lupac, amplasament ce include depozitul ecologic județean, stația de sortare mecano-biologică și stația de tratare, sunt finalizate fiind, în prezent, în etapa de testare. După predarea amplasamentului către operatorul care va administra centrul de la Lupac și cele 3 stații de transfer, deșeurile din județ vor putea fi preluate cu specificarea faptului că nu vor fi preluate deșeuri reziduale dacă nu au fost, în prealabil, colectate selectiv.

Motivele întârzierilor în finalizarea proiectului au făcut obiectul mai multor conferințe de presă în cadrul cărora s-a făcut cunoscut faptul că antreprenorilor care nu au finalizat lucrările în termen, li s-au aplicat penalități în conformitate cu prevederile contractuale, întârzierile nefiind din culpa echipei de implementare a proiectului.

Plata redevenței ce va fi plătită Consiliului Județean Caraș-Severin pentru operarea Centrului de la Lupac și a celor 3 stații de transfer s-a stabilit ținându-se cont de valoarea totală a investiției. Din aceasta suma, instituția județeană va construi următoarele celule de depozitare a deșeurilor din depozitul ecologic județean pentru că actuala celulă are o durată de exploatare de 7 ani. Cea de-a doua celulă va avea o durată de exploatare de 15 ani, iar următoarea 10 ani.

Insinuarea pe care o face semnatarul articolului, cum că nemulțumirile Primăriei comunei Ezeriș ar fi dus la o serie de controale pe linie de urbanism este complet nefondată. De la începutul acestui an Consiliului Județean Caraș-Severin i-au fost adresate un număr total de 61 de petiții, niciuna dintre ele nu a vizat sesizări ale vreunui cetățean cu privire la eventuale construcții nelegale de pe raza comunei Ezeriș.

Pentru corecta informare a opiniei publice, vă solicităm să publicaţi acest drept la replică reafirmându-ne, în acelaşi timp, disponibilitatea de a vă furniza toate informaţiile care sunt de interes public.

Serviciul Comunicare
Consiliul Județean Caraș-Severin"

Powered by Jasper Roberts - Blog