Menu

Articol

Fake news is not news

Autor: 

Generaţia conectată în permanenţă reprezintă „provocarea secolului”. Lumea reală, necunoscută şi nebănuită, este înlocuită cu lumea virtuală, de foarte devreme. Aşa se face că fenomenul «fake news», sau mimetismul reprezintă riscuri majore şi provocări pe măsură.

Cel mai recent exemplu, filmul „Bird Box: Orbeşte/ Bird Box”, distribuit pe platforma Netflix, care a devenit sursa unei provocări care a circulat pe reţelele sociale pînă cînd producătorii s-au văzut nevoiţi să avertizeze publicul să nu pună în practică ceea ce vede pe ecran, arată The Guardian.

După ce pelicula a fost urmărită de 45 de milioane de abonaţi ai reţelei stabilind un record pentru conţinutul propriu de pe platforma online pe conturile de socializare ale Netflix au apărut mesaje de avertizare: „Nu ne vine să credem că trebuie să spunem asta: Vă rugăm, nu vă faceţi rău cu provocarea «Bird Box». Nu ştim cum a pornit şi ne bucurăm că sîntem iubiţi, dar, băieţi şi fete, în 2019 ne dorim un singur lucru şi acela este să nu ajungeţi în spital pe motiv de meme”, au notat reprezentanţii companiei.

Filmul „Bird Box: Orbeşte/ Bird Box”, regizat de daneza Susanne Bier, spune o poveste post-apocaliptică. O familie încearcă să se salveze fugind de un monstru care îşi prinde victimele prin intermediul privirii. O mamă încearcă să îşi protejeze copiii legîndu-i la ochi, iar ei îşi aplică acelaşi tratament. Internetul s-a umplut rapid de meme inspirate de acest film, iar acum, mulţi internauţi au început să încerce în viaţa de zi cu zi deplasarea legaţi la ochi. Unele persoane au încărcat pe internet chiar şi înregistrări care arată cum au trăit legaţi la ochi timp de 24 de ore. Multe imagini înfăţişează grupuri de oameni care bîntuie pe străzi cu ochii acoperiţi, altele surprind persoane care cad pe scări ori se lovesc de ziduri.

Dezvoltarea fenomenelor «fake news» şi «meme» generează o criză pentru societatea contemporană şi ameninţă inclusiv buna funcţionare a democraţiilor liberale, cu riscuri asupra securităţii şi siguranţei naţionale, mergînd chiar pînă la contestarea lumii reale. Sigur, lumea reală nu e un paradis, însă este lumea în care trăim şi ne străduim să o facem mai bună.

Există un veritabil bombardament informațional, menit să influențeze deciziile în domeniul securităţii individuale, comercial sau politic. Fake news este un pericol la adresa democrației, punînd sub semnul întrebării importanța libertății şi independenţei de exprimare, promovînd batjocorirea jurnaliștilor și subminarea rolului lor în societatea democratică. O normă pare să se fi schimbat și datorită faptului că un număr de politicieni proeminenți folosesc o retorică disprețuitoare faţă de jurnaliști, descriind mass-media ca fiind inamicul poporului. Aceasta îi legitimizează pe alții să facă același lucru.

În timp ce amenințările sînt în creștere, tot mai puține voci susțin rolul important al jurnaliștilor în societate.

Aceasta este o evoluţie periculoasă!

Powered by Jasper Roberts - Blog