Menu

Articol

Fundaţia Activity Reşiţa promovează istoria industrie judeţene printr-o excepţională expoziţie ce poate fi vizitată până în decembrie

Centenarul Marii Uniri a fost comemorat ieri, 16 noiembrie printr-o expoziţie specială organizată de Fundaţia Activity din Reşiţa. Cele mai importante momente ale industriei reşiţene au fost tema principală a întâlnirii de ieri la sediul direcţiei penrtu Cultură Caraş-Severin.

Nadia Potoceanu, preşedinta fundaţiei spune că proiectul este unul de suflet şi a dorit ca prin acest evenimet să tragă încă un semnal de alarmă cu privire la importanţa obiectivelor de patrimoniu industrial. Potoceanu a mai precizat că o soluţie foarte simplă de a promova istoria Banatului de Munte ar fi un circuit turistic care să conţină un traseu prin principalele zone  atât ale judeţului cât şi ale Reşiţei, vorbim aici despre primul pod sudat din România şi chiar din europa, furnalul CSR, clădiri importante din UCMR, Parcul de Locomotive şi multe alte obiective foarte importante pentru cărăşeni.

„Expoziţia este dedicată reşiţenilor. Este moştenirea noastră culturală şi trebuie să ne gândim ce lăsăm generaţiei viitoare. Poate nu este aşa de rău să lăsăm în urmă chiar amintirea a ceea ce s-a dezvoltat în Banatul de Munte, pentru că până la urmă de aici au plecat, și de la CSR și de la UCMR, oameni bine pregătiți în toate colțurile României.“, a precizat Nadia Potoceanu

O a doua temă a evenimentului a fost un workshop cu tema „Ieri, azi, mâine – ce lăsăm generației viitoare”, iar inginerul Marius Hegeduș a prezentat documente importante din istoria Reşiţei, toate fiind cuprinse în materialul intitulat „1918-2018, o sută de ani de la reîntregirea României, o sută de ani de istorie zbuciumată, de continuare a dezvoltării industriale și a creației tehnice la Reșița”.

Liubiţa Raichici, şefa Direcţiei pentru Cultură Caraş-Severin a punctat importanţa păstrării interesului real asupra acestor obiective. „De aproape zece ani spun că la aceste ore opționale ale elevilor din Caraș-Severin trebuie introdusă istoria, mai ales cea tehnică a județului, geografia și așa mai departe. Lipsește acestă componentă. La toate acțiunile noastre, nu avem copii sau elevi interesați, deși anunțăm evenimentul. Nu vin exact pe motivul acesta, că nu există un interes real. Iar ca să existe un interes real trebuie să știi ce lucruri s-au produs și cum”, a explicat Liubița Raichici.

Directorul Direcției de Cultură din Caraș-Severin a mai precizat că la ora actuală în nivelul județului este realizată, la solicitarea Ministerului Culturii, o listă cu toate monumentele care se află într-o stare avansată de degradare și care mai pot fi salvate. Reşiţenii pot vizita expoziţia până la începutul lunii decembrie.

Powered by Jasper Roberts - Blog