Menu

Articol

Istoria industrială și redefinirea Reșiței, dezbătute într-o conferință științifică internațională

Muzeul Banatului Montan Reșița în colaborare cu Universitatea “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca şi „Leibniz-Institut für Ost-und Südosteuropaforschung” din Regensburg, Germania, Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa, cu susținerea Primăriei oraşului Reşiţa, organizează conferinţa ştiinţifică internațională „După coșmarul industrial: experiențe, amintiri și așteptări ale (dez-) industrializării în Europa de Sud-Est din perspectivă comparativă”.

Evenimentul se desfăşoară în perioada 12-13 iulie, iar obiectivul principal este punerea în circuitul ştiinţific, şi nu numai, a istoriei industriale a zonei şi a oraşului Reşiţa.

Livia Magina, purtătorul de cuvânt al Muzeului Banatului Montan Reşiţa a precizat că această conferință își propune radiografierea contextului actual de cercetare cu privire la dezindustrializare și la percepțiile acesteia în Europa de Sud-Est. „Pe de o parte, tema de cercetare ar trebui contextualizată din punct de vedere istoric, pe de altă parte, urmărindu-se cercetarea vechilor fenomene ale dezindustrializării. Nu în cele din urmă, abordăm discuția unei comparații geografice întrucât fără aceasta nu ar fi existat specificitatea experienței post-socialiste”, a mai spus Magina.

Inițiatorii proiectului, profesorul universitar dr. Rudolf Gräf, prorectorul Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și profesorul universitar dr. Ulf Brunnbauer, directorul științific al ”Institut für Ost-und Südosteuropaforschung” din Regensburg, Germania, și organizatorii asigură un înalt nivel ştiinţific, iar pe de altă parte participarea unor oameni de ştiinţă cu rezultate recunoscute în domeniu din Germania, Italia, Serbia, Grecia și România.

 

Powered by Jasper Roberts - Blog