Menu

Articol

Lucrări cu dedicații pentru firmele de casă ale CJ. Directorul economic, Gina Pavel, neagă implicarea în aceste aranjamente

Gina Pavel

În ultimii doi ani, persoane importante, cu funcții de conducere în Consiliul Județean Caraș-Severin au ajuns să facă obiectul unor scandaluri fără precedent, care s-au lăsat cu rețineri, arestări și condamnări pentru fapte de corupție. Tonul a fost dat Ianăș Roșeți, directorul Direcției de Administrare a Patrimoniului Public și Privat, condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare pentru luare de mită, și a continuat cu vicepreședintele CJ, Ionesie Ghiorghioni, condamnat, pentru luare de mită și trafic de influență la 4 ani și 6 luni. De scandal nu a fost scutit nici chiar Sorin Frunzăverde, președintele CJ, și el condamnat la 2 ani de închisoare, cu suspendare, pentru folosirea influenței în vederea obținerii unui folos necuvenit.

Dacă lui Frunzăverde necazul i s-a tras  de la susținerea excesivă a lui Klaus Iohannis în alegerile prezidențiale din 2014, în cazul lui Roșeți și Ghiorghioni belelele au venit de la licitațiile și lucrările acordate în mod preferențial, contacost, unor firme abonate la banii statului. Când acestea nu erau „mulse“ pînă la ultima picătură de cei care decideau soarta lucrărilor de întreținere sau reparații drumuri, apăreau alte personaje care încercau să-și impună autoritatea în fața constructorilor. Cele mai mari mânării se făceau la Direcția de Patrimoniu unde conducerea tăia și spânzura.

Numele directorului general al Direcției Generale Financiar-Administrativ, din cadrul CJ, Gina Pavel, a tot fost vehiculat de-a lungul timpului, influența ei în astfel de situații fiind cunoscută și recunoscută de administratorii firmelor care îndrăzneau să participe la licitații. Despre Gina Pavel se spune și că ținea evidența contabilă a Direcției de Patrimoniu, lucru ce nu era permis în condițiile legii. Unul dintre acești constructori, a cărui firmă câștiga mereu astfel de lucrări, ne-a explicat cum se „sifonau“ banii Consiliului Județean Caraș-Severin: „Existau lucrări cu încredințare directă către firmele de casă ale CJ care, la rândul lor le direcționau spre Consevgin SRL Oravița, unde asociați erau Vetuța Trif, nimeni alta decât sora Ginei Pavel, și soțul acesteia“.

Între firmele care au procedat așa, amintim pe SC Camand Impex SRL, SC Polmar Construct Serv SRL și SC Narwilde SRL, toate din Reșița, SC CLR Denis Montaj Dognecea și Help Trans Oravița. „Dacă nu procedam așa, riscam să pierdem alte lucrări, deși capacitatea noastră de execuție era suficient de mare“, își amintește unul dintrte constructori.

Gina Pavel a respins toate afirmațiile, declarându-ne că personal nu avea cum să țină și contabilitatea Direcției de Patrimoniu ori să fi încredințat aceste lucrări directe, întrucât avea alte atribuții. „În plus, nici nu am făcut trafic de influență, ori să fi intervenit pe lângă patronii unor firme să încredințeze unele lucrări fimei surorii mele. Dacă s-a întâmplat așa, înseamnă că au avut o înțelegere între ele, dincolo de mine“, ne-a mărturisit directorul general.

Poate că Gina Pavel are dreptate, că nu a procedat niciodată așa, doar că plățile erau făcute de ea și, dacă e să dăm crezare unora, aveau prioritate la încasarea banilor administratorii firmelor care procedau în acest fel.

La rândul său, Vetuța Trif, administratorul delegat al firmei Consevgin,  a ținut să precizeze că firma a fost înființată în 2007, pe când sora sa nu devenise director general, însă nu a negat cele constatate de noi: „De la Camand Impex am primit două lucrări, de la Help Trans, alte două. Din câte îmi amintesc, același lucru s-a întâmplat și cu CLR Denis Montaj și Narwilde. Repet, toate aceste aspecte nu au legătură cu funcția surorii mele. Mi-a plăcut să lucrez la vedere, nu am nimic de ascuns. Aș fi putut înscrie firma pe o altă persoană, dar nu am vrut acest lucru“.

În zilele următoare vom prezenta și alte cazuri de acest gen, cu angajați ai Consiliului Județean Caraș-Severin care s-au înfruptat din banii publici.

Powered by Jasper Roberts - Blog