Menu

Articol

Mike Security a fost surprinsă din nou în offsaid. De data aceasta, în Hunedoara

La începutul acestui an, ofițerii și procurorii DGA și DIICOT au percheziționat sediul din Reșița al firmei de pază Mike Security Grup, suspectând activitatea acesteia de muncă la negru, evaziune fiscală și spălare de bani. La zece luni de la acele descinderi, iată că firma de pază reșițeană se află în mijlocul unui nou scandal de acest gen.

Inspectorii de muncă din județul Hunedoara au efectuat, între 7 și 19 octombrie, un control la cunoscuta Mike Security Grup, care are puncte de lucru și  în acest județ.

La respectiva firmă de pază lucrau la momentul controlului 1.160 de salariați, din care 1.004 bărbați și 156 femei. Din totalul femeilor încadrate în muncă, numai 39 apăreau că lucrează în baza unui contract cu normă întreagă de 8 ore.

Potrivit comunicatului de presă al ITM Hunedoara, au fost verificate mai multe puncte de lucru ale societății pentru a putea depista eventualele deficiențe, mai ales că ITM Hunedoara se afla deja în posesia unor informații referitoare solicitarea angajatorului de a modifica prin acte adiționale contractele de muncă ale angajaților cu încălcarea legislației muncii.

„Pe parcursul controlului, pe lângă verificarea punctelor de lucru, s-a verificat și Registrul general de evidență a salariaților în format electronic lucru ce a etalat faptul că din cele 1.160 de contracte de muncă, 806 erau încheiate cu fracțiune de 1 oră pe zi, 155 cu fracțiune de 4 ore pe zi, 21 erau încheiate cu fracțiune de 2 ore pe zi și numai 134 erau încheiate cu norma întreagă de 8 ore pe zi.

Totodată informațiile primite de inspectorii de muncă relevau faptul că o parte din salariați lucrau în baza unor contracte de prestări servicii, pe care firma le-a denumit «contracte de colaborare». Deși în prima fază a controlului, reprezentanții firmei au refuzat să pună la dispoziția inspectorilor de muncă un asemenea contract, ulterior au revenit și au prezentat un număr de 10 contracte de colaborare“, se arată în comunicatul ITM Hunedoara.

Inspectorii de muncă au constatat că activitatea prestată în baza contractelor de muncă nu diferă cu nimic de activitatea prestată în baza contractelor de colaborare, persoanele efectuând același serviciu de pază și monitorizare conform graficelor și planurilor de pază.

„În fapt angajatorul a încercat să ocolească legea și să nu achite contribuțiile către bugetele asigurărilor sociale de stat diminuând norma de muncă din contractele de muncă la patru, două și chiar o oră pe zi, iar pentru restul timpului de muncă a încheiat aceste contracte de colaborare. Conform prevederilor legale, într-un contract de colaborare cel care prestează activitatea are libertatea de a alege locul, modul de desfășurare a activității, programul de lucru și mijloacele tehnice cu care lucrează și-și asumă și riscurile inerente activității, ceea ce evident nu era cazul în această situație care de fapt masca un contract de muncă“, se mai spune în comunicat.

Societatea de pază a fost sancționată o sumă totală de 13.000 lei pentru patru încălcări legislative: 2.000 lei pentru neacordarea sporului legal pentru munca de noapte, 2.500 lei pentru orele suplimentare necompensate cu timp liber plătit sau neplata acestora, 5.000 lei pentru neacordarea liberelor plătite atunci când se lucrează în zile de sărbătoare legală și 3.500 lei pentru completarea eronată a Registrului general de evidență a salariaților.

„Pentru faptul că s-au descoperit în timpul verificărilor aproximativ 950 de persoane fără forme legale de angajare (aparenta legalitate fiind dată de «contractele de colaborare») s-a făcut plângere penală împotriva firmei la Parchetul de pe lângă Judecătoria Deva, urmând ca în continuare cazul să fie instrumentat de către procurori“, se arată în finalul comunicatului.

Powered by Jasper Roberts - Blog