Menu

Articol

Omul modern, înfrăţit sau în luptă cu natura!? Dezbatere la Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa

Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa a organizat, astăzi, o dezbatere privind rezervaţiile şi parcurile naturale, mediile protejate, despre importanţa protejării naturii, dar şi despre conflictul dintre nevoia de a avea o natură curată şi nevoia de dezvoltare economică. Evenimentul a fost oganizat cu prilejul Zilei Mondiale a Rezervațiilor Naturale şi alături de universitatea reşiţeană au participat reprezentanţi de la Agenția de Protecție a Mediului CS (APM-CS), Garda de Mediu CS, Regia Națională a Pădurilor - Direcția Silvică CS, Garda forestieră, Parcul Național Semenic – Cheile Carașului, Asociația Prietenii munților Reșița, Asociația Speologică Exploratorii Reșița.

Iniţiatorul şi principalul organizator al întâlnirii, prorectorul universităţii „Eftimie Murgu” din Reşiţa, Cristian Chioncel, ne-a declarat:

„Prin acţiunea de astăzi, universitatea a căutat să fie un liant, să aducă împreună, să unească diferitele autorităţi care au responsabilităţi în domeniul protecţiei mediului. De multă vreme, în judeţul nostru, nu au mai fost la aceeaşi masă atât reprezentanţii acestor instituţii, cât şi reprezentanţii societăţii civile, reprezentanţi ai ONG-urilor care îşi desfăşoară activitatea în domeniu şi care au ca scop protecţia mediului. În ceel din urmă, oate aceste instituţii trebuie să aibă un numitor comun şi anume, protecţia mediului, dar, într-un context în care dezvoltarea societăţii moderne să poată fi realizată într-un mod armonios”.

Nu e nevoie de relaxarea legislaţiei naturii!

În ceea ce priveşte presupusele restricţii stabilite de diferitele legi pivind protejarea naturii, reprezentantul Asociaţiei Prietenii Munţilor, Alexandru Borza, a spus, printre altele:

„Nu este nevoie de nicio relaxare a legilor! Deci, legislaţia nu cred că e prea restrictivă! Cred că, din păcate, nu se aplică destul de bine, pentru că, la noi, dacă vorbim de parcurile naţionale şi de acea împărţire pe zone, zonare internă, nu se respectă întotdeauna legislaţia, în sensul că nu sunt suficienţi rangeri, nu umblă, nu verifică. Vă dau câteva exemple: mijloacele off road motorizate, fiecare umblă cu motocicleta, cu ATV-ul, pe unde vrea şi nimeni nu-l opreşte, ceea ce consider că este grav! Şi nu numai! Mai sunt şi cazuri de braconaj, cazuri de tăieri de arbori! Nu mai vorbesc de acele întreţineri ale păşunilor prin foc! Primăvara ard păşunile, ceea ce ştim că e total neecologic ă se întâmple oriunde, dapăi într-o arie protejată”.

„E vorba despre un conflict aparent!”

„Aparent e un conflict între protectorii naturii şi investitori. Eu cred că nu e un conflict atât de grav cum pare. Am auzit, de exemplu, la Sasca Montană; „nu ne lasă, că e arie protejată!”, am vorbit cu un proprietar de pensiune şi i-am spus, domnule, ia harta şi uită-te, tu nu eşti în parcul naţional, eşti lângă parcul naţional! Deci, ţie, dacă ţi se spune că din cauza parcului naţional nu ai voie să faci aia şi aia, eşti minţit! Adică, vreau să spun că acolo unde e de construit, hai să construim, şi acolo unde e de protejat, hai să protejăm! Pentru că, protejând aceste arii naturale, aducem turişti, care sunt curioşi să vadă aşa ceva. Să le creăm poteci, să creăm condiţii civilizate, să nu-i lăsăm să intre cu maşina până în râu, aşa cum se întâmplă, de exemplu, la Podul Beiului! Să nu-i lăsăm să aprindă focul unde vor, să nu-i lăsăm să arunce gunoaiele unde vor, să păstrăm zonele frumoase, curate, şi atunci putem să dezvoltăm turismul fără să îi împiedicăm pe cei care doresc să investească, acolo unde este corect să construieşti pensiuni, drumuri, mă rog, ce trebuie construit în infrastructura turistică”, a mai spus Alexandru Borza.

Natura ne scapă de stres!

Şi profesorul Gheorghe Popovici a făcut o pledoarie pentru natură, pentru turism civilizat, pentru armonizarea dintre protejarea naturii şi dezvoltarea unei infrastructuri care să nu deterioreze frumuseţea şi spectacolul naturii.

„Turistule, lasă doar urmele paşilor la noi şi ia cu tine în gânduri frumuseţea, bucuria şi spectacolul naturii!”, a spus Gheorghe Popovici că este un mesaj care doreşte să fie înţeles şi respectat de turiştii de la noi şi din toată lumea. Dacă am reuşi să ne petrecem cinci zile muncind şi două zile în natură, am scăpa de stres, a mai spus Gheorghe Popovici.

Powered by Jasper Roberts - Blog