Menu

Articol

Operaţiunea „SHANGHAI“, pusă în mişcare pentru a prinde un grup periculos din Caraş-Severin

În dimineata acestei zile, 1 noiembrie, procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Caraş-Severin împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caras-Severin au efectuat au efectuat un număr de 17 percheziţii domiciliare pe raza  municipiului Caransebeș, în cadrul unei acţiuni vizând  destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunii de efectuare de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Din datele DIICOT, se pare că la începutul anului 2018, pe raza municipiului Caransebeș, s-a constituit un grup infracțional organizat care, în scurt timp, a ”acaparat” piața de desfacere a substanțelor susceptibile a avea efect psihoactiv din regiune. Gruparea și-a extins rapid acțiunea și în zona municipiului Reșița și a orașului Oțelu Roșu, devenind principal sursă de furnizare de astfel de substanțe pe o ”piață” aflată în continuă creștere.

„În cadrul operațiunii denumită generic ”SHANGHAI”, au fost identificate, până în prezent, un număr de 13 persoane, față de care s-a început urmărirea penală, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, efectuarea de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile legii, iar față de două dintre acestea și pentru trafic de droguri de mare risc“, se arată în comunicatul emis de DIICOT.

Gruparea se pare că era coordonată de către o persoană din Caransebeș care a inițiat grupul infracțional şi care a atras mai multe persoane cu preocupări în procurarea/producerea/distribuirea de produse susceptibile a efect psihoactiv, unele dintre ele cercetate și în trecut pentru astfel de infracţiuni. Grupul infracțional era împărţit în două, o parte se ocupa de aprovizionare si cealaltă parte de distribuție stradală.

Aprovizionarea făcea prin intermediul internetului, de pe diferite site-uri de profil, în principal din CHINA. „După ce se procura substanța activă, aceasta era prelucrată pe plan local, prin amestec cu diverși solvenți, cum ar fi acetona și alte substanțe toxice, și impregnarea pe fragmente vegetale, de regulă provenite din plicurile de ceai“, se mai arată în comunicatul DIICOT.

Substanțele susceptibile a avea efect psihoactiv erau vândute ulterior în rândul tinerilor din Caransebeș, Reșița sau Oțelu-Roșu, la prețuri cuprinse între 30-60 lei/doza, în funcție de cantitatea dorită. În urma perchezițiilor, au fost descoperite 150 de grame de substanță psihoactivă în stare pură, ce putea fi folosită la prepararea a peste 1.000 de doze, doze pregătite pentru vânzare și bunuri folosite la prepararea drogurilor și a substanțelor psihoactive.   Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin, Inspectoratului de Jandarmi Județean Caraș-Severin și al Grupării Mobile de Jandarmi Timișoara. DIICOT face precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție. (Foto: cotidianul.ro)

Powered by Jasper Roberts - Blog