Menu

Articol

ROMSILVA, jos labele de pe parcurile naţionale! Iar cu defrişările, mai încet şi... mai legal!

Senatorul Mihai Goţiu, vicepreşedintele Senatului României, a susţinut, astăzi, o conferinţă de presă la Reşiţa, unde a explicat, cu subiect şi predicat, cum se fură ca în codru din pădurile României. Nu e vorba numai de furturi, ci şi de multe nereguli, de acţiuni făcute cu lipsă de responsabilitate, care dăunează pădurilor şi mediului natural, în general. Dar, pentru că se afla în Caraş-Severin, senatorul Mihai Goţiu nu a vorbit prea mult la general, ci a prezentat cazuri particulare din parcurile naţionale Semenic - Cheile Caraşului şi Cheile Nerei Beuşniţa, cu fotografii, filmări şi explicaţii. Întâlnirea nu a fost o simplă conferinţă de presă, ci a avut caracter de dezbatere, benficiind şi de participarea câtorva reprezentanţi ai unor ONG-uri din Caraş-Severin.

Defrişarea a fost acoperită cu molid, din care se pot face, eventual, sicrie!

Referitor la Parcul Naţional Semenic - Cheile Nerei, senatorul Goţiu nu a insistat pe incendiile produse în luna iulie, a.c., în pădurile de pe Semenic, doar a menţionat că i s-a părut ciudată coincidenţa că focul a izbucnit chiar acolo, la o zi după anunţul său privind decizia de a întocmi un raport către Parlament, privind ilegalităţile descoperite. În fapt, senatorul, bătând cu pasul pădurile de pe Semenic, a descoperit o suprafaţă de pădure de fag, de mai multe hectare, defrişată şi replantată cu molid. Conform lui Goţiu, în parcurile naturale legea interzice defrişările şi nu dă voie decât unor tăieri speciale, de exemplu, sub forma unor luminişuri, care să permită regenerarea pădurii. Ori, în Parcul Natural Semenic - Cheile Nerei s-au defrişat hectare de pădure de fag, iar repopularea cu puiet de molid nu este decât un fel de acoperire a ilegalităţii, fiindcă lemnul de răşinoase, în general, nu este un lemn de calitate. Conform unui mucalit prezent la dezbatere, din molid se pot face cel mult sicrie, şi acelea de proastă calitate!

Răni adânci în parcurile naţionale!

Senatorul Goţiu a mai prezentat şi alte neregului, cum ar fi, locuri de campare ale firmelor care au exploatat pădurea, unde au fost lăsaţi buşteni groşi, însă mai scurţi, care nu au prezentat, probabil, interes pentru exploatatori, au rămas şi alte deşeuri, resturi de construcţie, vetre de foc şi cutii de conserve. Deci, să nu se mai dea vina numai pe turiştii iresponsabili! Parcul Naţional Semenic - Cheile Nerei mai este brăzdat şi de drumuri forestiere, adâncite de ape chiar şi până la un metru(!), când legea spune clar că, după exploatare, zonele cu drumuri forestiere trebuie aduse la starea iniţială. Dar, cine să se intereseze de refacerea drumurilor, când interesul ROMSILVA este în primul rând economic, cu beneficii imediate!, a spus senatorul Goţiu. Apoi, a mai prezentat şi alte nereguli mai speciale, legate de protejarea arborilor, de rolul capacanelor pentru gânacii de scoarţă, nereguli pe care numai un specialist le poate identifica, iar din prezentare a rezultat că senatorul are cunoştinţe solide în silvicultură şi legislaţia specifică.

ROMSILVA nu trebuie să administreze parcurile naţionale!

Senatorul a mai prezentat şi alte aspecte legate de turbăria de pe Semenic şi de Parcul Naţional Cheile Nerei - Beuşniţa, asupra cărora vom reveni. Una peste alta, senatorul USR, Mihai Goţiu, militează pentru scoaterea parcurilor naţionale de sub autoritatea ROMSILVA, pentru că, prin obiectivele economice pe care această instituţie le are, intră în conflict cu obiectivele de protejare ale parcurilor. Iar, rezultatele economice, chiar şi prin tăierile legale, sunt pe termen scurt, nu avantajează comunităţile locale, fiind făcute de firme care urmăresc profitul, de cele mai multe ori, firme din alte părţi, care nu plătesc impozit local. Goţiu a mai spus că îngrijorarea cu privire la scăderea profitului ROMSILVA dacă nu mai exploatează parcurile, este, oricum, artificală, fiindcă numai 5 la sută din suprafaţa României este reprezentată de parcurile naţionale, din care jumătate este Delta Dunării. Parcurile naţionale trebuie administrate de o autoritate independentă, destinată special acestui scop, este de părere Goţiu.

Câţi bani negri ies din pădurile României! Şi unde se duc?

„O pădure, dacă o tai, o sută de ani nu mai poţi obţine niciun benficiu de acolo, doar costuri. Că s-a schimbat clima, problema apelor, alunecărilor de teren,... doar cheltuieşti 100 de ani. Din turism, o sută de ani tot poţi avea beneficii, chair dacă nu sunt aşa spectaculoase, în primă fază. (...) La nivelul anului 2015, cu datele de pe 2014, cu datele furnizate de inventarul forestier naţional, aproape nouă milioane de metri cubi furaţi, şi cu o confirmare care venea din primele luni de funcţionare ale inspectorului pădurilor, care dădea un raport de unu la patru între lemnul tăiat legal şi transporturile ilegale, am calculat valoarea lemnului furat la minim 200 de milioane de euro pe an, până la 300 de milioane de euro. Deci, valoarea de bază a lemnului furat, o estimare aproximativă, fiindcă lemnul e diferit, nu are aceeaşi densitate, sunt diferite calităţi, dar, este minim 200 de milioane de euro furaţi pe an! Deci, banii aceia erau bani negri, care pot fi la un şef de ocol silvic, până la bani de campanii electorale. Bani negri!”, a spus Mihai Goţiu!

Senatorul a spus că, totuşi, este optimist, în urma dezvăluirilor, în urma apariţiei aplicaţiei „inspectorul pădurilor”, a Ordonanţei 51, în urma presiunii opiniei publice, furturile şi defrişările ilegale au mai scăzut. Însă, fenomenul este în continuare dramatic şi îngrijorător.

Powered by Jasper Roberts - Blog