Menu

Articol

Valeria Schelean-Şomfelean îi cere explicaţii ministrului Muncii şi Justiţiei Sociale

Valeria Schelean-Șomfelean

Cu prilejul Zilei Internaţionale a  Drepturilor Omului, sărbătorită în această săptămână, deputata PNL de Caraş-Severin, Valeria Schelean-Şomfelean, i-a adresat ministrului Muncii şi Justiţiei Sociale, Marius Budăi, o întrebare legată de stadiul împlinirii măsurilor  cuprinse în capitolul: „Respect şi demnitate pentru femei”, din Programul de Guvernare 2018-2020.

„Actualul Guvern și-a asumat, pentru perioada 2018-2020, un program, în 13 puncte în ceea ce privește reducerea fenomenului violenței domestice. Este important ca aceste proiecte să devină realitate și să nu rămână doar simple promisiuni pe hartie. În consecință, am solicitat Ministerului Muncii și Justiției Sociale o analiză pentru fiecare dintre măsurile angajate, precizarea stadiului de îndeplinire a fiecărei măsuri angajate, acțiunile întreprinse până în acest moment, precum și termenul preconizat astfel încât măsura să fie îndeplinită în totalitate”, afirmă deputata liberală. 
Programul de Guvernare 2018-2020, în capitolul „Politici publice în domeniul muncii şi justiţiei sociale” sunt prevăzute măsuri care vizează subcapitolul „Respect şi demnitate pentru femei”.

Valeria Schelean-Şomfelean le-a enumerat, reamintindu-i ministrului Justiţiei obligaţiile ce-i revin ministerului pe care îl conduce:

1.Formarea unei rețele naționale de experți în domeniul egalității de șanse.
2. Program național pentru combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice (Durata: 3 ani; Impact: 12 milioane Euro, finanțare din POCU). 
3. Elaborarea unei proceduri comune de lucru la nivel interinstituțional privind raportarea, colectarea și monitorizarea datelor în domeniul violenței în familie.
4. Elaborarea de norme metodologice privind emiterea Ordinelor de Protecție în regim de urgență. 
5. Crearea unui sistem de monitorizare a Ordinelor de Protecție (dispozitive electronice, aplicații pentru mobil);.
6. Elaborarea unor proceduri de lucru privind măsurile de prevenire a cazurilor de violență în familie. 
7. Elaborarea normelor metodologice privind consilierea psihologică în situațiile de divorț în care au fost înregistrate antecedente privind violența în familie.
8. Includerea în programa școlară a noțiunii de violență de gen și a perspectivei de gen. 
9. Înființarea de echipe specializate de intervenție, la nivel județean, în domeniul violenței în familie.
10. Formarea profesională a asistenților sociali în domeniile violență în familie și egalitate de gen. 
11. Dezvoltarea unei rețele de cel puțin 20 locuințe regionale protejate pentru victimele violenței în familie. 
12. Crearea a opt centre de criză pentru situațiile de viol.
13. Dezvoltarea unei rețele de 8 centre de asistență pentru agresori, la nivel zonal și reglementarea unor măsuri de prevenire a recidivei faptelor de violență în familie.

Deputata Valeria Schelean-Şomfelean i-a cerut ministrului Budai un răspuns, în scris, despre stadiul de îndeplinire a măsurilor angajate pentru fiecare punct în parte, acţiunile întreprinse până în prezent, precum şi termenul preconizat pentru îndeplinirea măsurilor respective.

Powered by Jasper Roberts - Blog