Menu

Articol

Axente Obrejan nu recunoaște acuzele ce i se aduc, în timp ce fostul șef al Gărzii de Mediu îl înfundă!

Axente Obrejan

La sfârșitul săptămânii trecute, magistrații Curții de Apel București au decis să înlocuiască măsura arestului la domiciliu cu cea a controlului judiciar în cazul lui Ion Bejeriță și Axente Obrejan, reținuți de procurori pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani. Cei doi, în complicitate cu cu administratorii unor firme din Caraș-Severin, Mehedinți, Olt, Timiș și Teleorman, sunt bănuiți că au creat un prejudiciu de peste 10 milioane de euro. Mai mult de atât, procurorii au dispus măsura asigurătorie a popririi asupra sumei de 10.585.691 euro aflată într-un cont al inculpatului Bejeriță. Dacă mai punem la socoteală și faptul că firmele Emiliano Vest SRL, unde Bejeriță era administrator, și Axio Mising SRL, administrată de Obrejan, au mai avut probleme cu legea în 2014, producând un prejudiciu de 5 milioane de lei, cu atât mai surprinzătoare este soluția luată de judecătorii Curții de Apel București.

Fostul comisar-șef al Gărzii de Mediu Caraș-Severin, Marius Cîrpean, cercetat în alte dosare penale legate de firmele pe care le-a administrat, le-a dat o mână de ajutor procurorilor, vizavi de activitatea infracțională a celor doi inculpați. Iată ce și-a amintit cel poreclit „Camacho“: În anul 2010 a venit la mine la serviciu un prieten mai vechi, pe nume  Obrejan Axente, și m-a întrebat cum stau cu banii, după care mi-a propus «să colaborăm», în sensul ca eu să-i emit câteva facturi fiscale pentru ca firma să-și poată deduce din datoriile către stat, urmând ca ulterior și el «să fie atent cu mine», urmând să-mi dea anumite sume de bani în acest sens. Am fost de acord (...) fapt care s-a și întâmplat la câteva zile, eu facturând din SC Adrm Trans Log SRL (firmă administrată de Cîrpean, n.r.) către Excav Prod SRL (administrată de Obrejan, n.r.) un număr de trei facturi în valoare totală de 3.479.483 de lei, urmând ca Obrejan să întocmească ulterior situații de lucrări, contracte, precum și recepții, pe care eu urma să vin să le semnez și să le ștampilez, ceea ce s-a și întâmplat“.

Pentru crearea unei aparențe de legalitate, cei doi au convenit ca plata facturilor să se efectueze în mod real, prin bancă, urmând ca ulterior  Marius Cîrpean să restituie banii în numerar, ceea ce s-a și întâmplat. Din suma totală de aproximativ 3,4 milioane de lei, s-au virat în conturile firmei SC Adrm Trans Log SRL aproximativ un milion de lei, pe care Cîrpean i-a returnat personal lui Axente Obrejan. Galant, acesta i-a oferit o sumă de aproape 40.000 de lei. Diferența de 2,4 milioane de lei nu a putut fi plătită, întrucât firma administrată de Cîrpean avea conturile blocate de terți.

La momentul încheierii contractelor fictive, Adrm Trans Log SRL nu avea capacitatea de a efectua nici un fel de lucrări de amenajare și întreținere, deoarece toate utilajele firmei erau predate firmelor de leasing, și toți muncitorii fuseseră trimiși în șomaj cu un an înainte.

Până la urmă, diferența dintre suma facturată și cea virată prin bancă către firma Adrm Trans Log SRL a fost stinsă, printr-o altă metodă fictivă, la sugestia aceluiași Obrejan. Lui Cîrpean i-a fost prezentată o persoană din Timișoara cu care Adrm Trans Log SRL a făcut uin contract fictiv de împrumut antedatat  în valoare de 2,4 milioane de lei.

Marius Cîrpean a recunoscut că, timp de doi ani Axente Obrejan i-a dat anumite sume de bani însumând în total aproximativ 150.000 de lei pentru ca, în calitatea sa de administrator, dar și după aceea, să emită facturi fiscale fictive către o firmă din Voiteg, Timiș, și o alta din Berzovia.

În timpul audierilor, Obrejan nu a recunoscut săvârșirea infracțiunilor reținute în sarcina sa, spunând că va face declarații în momentul în care i se vor prezenta facturile fiscale pretins fictive.

Powered by Jasper Roberts - Blog