Menu

Articol

Care ecoturism? Cel fără toalete ecologice la cascada Bigăr!

Grupul Ecologic de Colaborare Nera atrage din nou atenția asupra cauzelor care influențează în mod negativ practicarea ecoturismului pe Valea Minișului și Cheile Rudăriei. Cele mai multe cauze sunt de natură subiectivă și sunt generate de incapacitatea autorităților de a promova frumusețile naturale ale acestui județ.

În cooperare cu liceele Clisura Dunării, din Moldova Nouă şi Mathias Hammer, din Anina, ONG-ul orăvițean a întreprins o acțiune de monitorizare a stării mediului şi a modului de practicare a ecoturismului în sudul Banatului, pe traseele Valea Minişului Cheile Rudăriei şi linia ferată Oraviţa – Anina.

„Principala agresiune împotriva mediului, cu impact negativ asupra drumurilor şi gospodăriilor populaţiei din Anina, o reprezintă haldele de deşeuri miniere neprotejate rezultate în urma defunctului minerit din zonă. Ploile căzute în această primăvară pot produce în orice moment alunecări ale materialului din depozite cu blocarea drumurilor şi afectarea caselor din imediata apropiere”, relevă cei de la GEC Nera.

Dincolo de aceste urmări nefaste, Doinița Mărgineanu, consilier al GEC, susține că în trenul  de pe linia ferată Oraviţa – Anina nu există informaţii specifice despre Semmeringul Bănăţean astfel că, de cele mai multe ori turistul nu primeşte nici un răspuns la întrebările interesate. În cazul în care conductorul de pe tren îşi face timp să răspundă, deși acest lucru nu este trecut în fișa postului, informaţiile furnizate sunt distorsionate şi în doi peri.

„Marea afluenţă de turişti, provocată de brand-ul Cascadei Bigăr, nu este asigurată prin toalete ecologice în zonă, iar malurile pârâului Miniş fac faţă cu greu unor asemenea nevoi”, mai spun cei de la GEC Nera.

Powered by Jasper Roberts - Blog