Menu

Articol

Secretul fericirii la Reşiţa! Oraşul văzut de sus!

Autor: 

Teatrul de Vest Reşiţa prezintă, duminică, 1 iulie, de la ora 19.30, la Palatul Cultural, spectacolul „Secretul fericirii la Reşiţa”, de Mihaela Michailov, Mădălina Petre-Ghiţescu şi Matei Mircioane, regia Ştefan Iordănescu, scenografia Dorothea Iordănescu.

Spectacolul este un proiect inedit, realizat în baza unei documentări despre viaţa oraşului Reşiţa, despre griji, probleme, mentalităţi, fericiri, nefericiri, peisaje, vise, tristeţi, bucurii şi... industrie! Subiectele colecţionate din mărturii scrise şi vorbite au constituit baza realizării textului, iar regizorul Ştefan Iordănescu a pus textul în scenă, într-o linie dramatică, pe alocuri tragi-comică.

Portretul Reşiţei sau al oricărui alt oraş...

Povestea poate fi o schiţă de portret a oraşului Reşiţa, în care reşiţenii se vor recunoaşte, mai mult sau mai puţin încântaţi de varianta propusă de colectivul de autori, tehnicieni, actori. Dincolo de reperele locale, uşor de recunoscut, povestea poate fi din orice oraş aflat în zbuciumul transformărilor economice şi sociale, de la Pucioasa, până la Anina sau Braşov, din Boemia până în Siberia!

De unde se vede Reşiţa cel mai bine?!

„Ştiţi de unde se vede Reşiţa cel mai bine?! Din cimitire... Toate cimitirele din Reşiţa sunt pe dealuri”, spune unul dintre personajele spectacolului.

Cum să fii nefericit între atâtea specii de orhidee?!

„Secretul fericirii la Reşiţa” a avut parte şi de o repetiţie cu public, la care au fost prezenţi prieteni ai teatrului, prieteni ai actorilor, personaje care au inspirat scene din spectacol. Unul dintre personaje, de altfel, cel care a şi dat titlul spectacolului, este bătrânul prieten al munţilor, neobositul drumeţ Ioan Adamek, în vârstă de 92 de ani, care a fost şi el la repetiţia cu public de duminica trecută. Vârstnicul şi înţeleptul iubitor al naturii, Ioan Adamek, a mărturisit că natura a fost sursa tinereţii şi energiei sale, chiar sursa fericirii: „Cum să fii nefericit la Reşiţa, când în jurul oraşului trăiesc atâtea specii de orhidee!”, exclamă cu naivitate (şi înţelepciune) dezarmantă, personajul adus pe scenă din realitatea reşiţeană.

Elementele de coregrafie ale spectacolului au fost realizate de Mădălina Ghiţescu-Petre. Muzica: Ildiko Fogarassy. Light design: Alexandru Stănescu. Video design: Sebastian Hamburger.

Distribuţia: Camelia Ghinea, Ana-Maria Cizler, Andrada Samoilă, Dan Mirea, Marius Tudor.

Powered by Jasper Roberts - Blog