Menu

Articol

Un poliţist, două instanţe, soluţii diferite şi o revizuire cu aromă de CEDO

Vă mai amintiţi de Cosmin Serediuc, agentul angajat în cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Caraş-Severin cel care s-a judecat atât cu Inspectoratul, cât şi cu Ministerul de Interne având câştig de cauză la Tribunalul Caraş-Severin?

Pe scurt, Serediuc a susţinut examenul de promovare în corpul ofiţerilor, optând pentru un post, vacant, la Poliţia din Oţelu Roşu. Absolvent de Ştiinţe Economice, specializarea Marketing, el a obţinut nota care îi permitea să-şi vadă visul împlinit.

În mod surprinzător, la solicitarea celor de la IPJ şi IGPR de emitere a Ordinului de numire a proaspătului ofiţer pe funcţia vacantă din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice, lucrătorii din Ministerul de Interne nu au fost de acord. Motivul era unul cel puţin hilar, dacă nu chiar abuziv, după cum aveau să mărturisească specialiştii.  Absolvent de Ştiinţe Economice, specializarea Marketing, Cosmin Serediuc avea tot dreptul sa participie la concurs, conform diplomei de absolvire ce se regăseşte în Nomenclatorul 376/2016.  Numai că, superiorii săi de la IPJ au impus ca cerinţe pentru participare doar patru din cele opt specializari, iar între ele nu au inclus marketingul, pe care o absolvise poliţistul. În plus, specializările nu au fost descrise conform nomenclatorului. Reprezentanţii MAI au considerat că agentul Cosamin Serediuc nu îndeplinise una dintre cerinţele impuse de comisia ce s-a ocupat de organizarea concursului la nivelul IPJ Caraş-Severin şi i-au refuzat promovarea. În opinia judecătorilor a fost un abuz.

Cosmin Serediuc a făcut plângere în instanţă, iar  la un an de la examenul de promovare profesională, Tribunalul Caraş-Severin a admis acţiunea formulată de poliţist în contradictoriu cu pârâţii Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Caraş-Severin şi Ministerul Afacerilor Interne, obligându-i la emiterea Ordinului de acordare a gradului profesional de subinspector de poliţie şi la emiterea dispoziţiei de numire în funcţia de ofiţer I la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice Oţelu Roşu, dar şi la plata diferenţei drepturilor salariale începând cu 26.11.2016”.

Bucuria n-avea să-i meargă până la capăt, întrucât, Curtea de Apel Timişoara a admis recursul formulat de recurenţii pârâţi, Inspectoratul de Politie al Judeţului Caraş-Severin şi Ministerul Afacerilor Interne împotriva sentinţei civile pronunţată de Tribunalul Caraş-Severin  în contradictoriu cu reclamantul intimat Serediuc Cosmin. Instanţa timişoreană a casat sentinţa atacata şi, în rejudecare, respins acţiunea reclamantului. Decizia este definitivă.

Avocatul poliístului, Alin Socol, consideră că motivarea Curţii de Apel e în afara cadrul legal, întrucât luna aceasta Curtea Constituţională a declarat, neconstituţional art. 10, alin. 5 din Legea 360/2002, privind statutul Poliţistului.

„Cu certitudine, voi formula acţiunea de revizuire a soluţiei Curţii şi nu mă opresc aici, mai ales ca am început să mă distrez la Strasbourg cu unii care cred ca au pus coada la lopată în justiţie. Nu mi-am facut nici o problemă, în sensul în care toate probele erau în favoarea clientului, iar o altă soluţie ar fi condus la încălcarea principiului previzibilităţii legii, precum şi a separarii puterilor în stat. Şi, totusi, soluţia dată a fost una de noaptea minţii, argumentată pe Ordinul 140/2016 care nu avea aplicabilitate în speţă. Se pare că unii judecatori nu au nicio treaba cu principiile de drept, fiecare are codul lui, legea lui care diferă de la persoană la persoană”,  susţine Alin Socol într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Cunoscutul avocat timişorean nu exclude posibilitatea de a se adresa Curţii Europene a Drepturilor Omului.

Powered by Jasper Roberts - Blog